Colegiul „Mircea cel Bătrân” a constituit dintotdeauna un mediu ofertant în ceea ce privește proiectele extrașcolare. Rolul acestora este unul complementar orelor de curs obișnuite, ajutând elevii să-și aprofundeze cunoștințele în domenii neprevăzute in curriculă, să-și formeze un comportament participativ-activ și să faciliteze integrarea acestora în mediul școlar.
Printre proiectele şi activitățile care se vor desfășura în acest an școlar se numără parteneriate cu organizații precum Time to IMPACT sau Interact Pontus Euxinus, proiectul „Combinând pasiunea și cariera”, workshopuri pentru dezvoltare personală (time management, implicare civică) și programe alături de organizații care se ocupă de admiterea la facultăți din străinătate (EDMUNDO, DAAD).
Time to IMPACT Constanța este unul dintre cluburile ce aparțin programului IMPACT, loc unde tinerii învață să îmbine educația cu voluntariatul, ajutând comunitatea. Primul proiect demarat de asociație în anul școlar 2021-2022 a fost ecologizarea Parcului Tăbăcărie, urmând o activitate de confecționare de obiecte artistice din materiale reciclabile și una de strângere de donații pentru familiile cu nevoi speciale.
Interact Pontus Euxinus este o organizație nonguvernamentală care se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani, oferindu-le acestora oportunitatea de a se implica în proiecte benefice pentru dezvoltarea calităţilor de lider și a integrității personale. Organizația este sponsorizată de clubul Rotary Pontus Euxinus, înființat în 2002. Rotary International este al treilea cel mai mare ONG din lume, cu peste 1,2 milioane de membri din cele 32 000 de cluburi răspândite în peste 200 de țări. Cluburile Rotary și Interact colaborează în realizarea proiectelor ce au ca scop ajutorarea comunității.
„Combinând pasiunea și cariera” este un proiect care oferă participanților şansa de a discuta cu studenți și absolvenți ai facultăților din țară și nu numai, dar și cu oameni specializați în domeniul vizat de respectiva ediţie. Astfel, elevii pot găsi răspunsurile la întrebările lor în legătură cu procesul de admitere, experiențele din timpul facultății, oportunitățile de angajare etc. Edițiile proiectului din acest an școlar se vor desfășura pe domeniile arhitectură, științe politice, antreprenoriat, drept, inginerie și medicină.
Workshop-urile pentru dezvoltare personală au ca rol îmbunătățirea stării de conștientizare, dezvoltarea talentelor și a abilităților și contribuie la realizarea aspirațiilor personale. Workshop-ul de management al timpului oferă participanților informațiile necesare pentru o organizare mai bună a activităților zilnice. Punând accent pe un comportament orientat pe rezultate, elevii vor învăța cum să-și îndeplinească obiectivele de zi cu zi, evitând stresul. Workshop-ul de implicare civică va stimula și va sprijini elevii să înțeleagă cât de importantă este implicarea fiecăruia în viața comunității, ajutând la dezvoltarea unui comportament psihosocial; participanții sunt pregătiți pentru a deveni membri activi ai societății.
EDMUNDO este un serviciu gratuit ce oferă tinerilor români consiliere și asistență pentru admiterea la instituții de învățământ superior din Europa, Asia, SUA și Canada. Organizația DAAD, susținută de universități germane și asociații studențești, sprijină mobilitățile pentru studenți și tineri cercetători. Activitatea sa cuprinde internaționalizarea universităților germane, eficien- tizarea celor locale și oferă consultanță factorilor de decizie în domeniul educației. Astfel, programele derulate împreună cu aceste organizații vor sprijini elevii ce urmăresc studiul în instituții de învățământ superior din străinătate.
Așadar, prin accesarea proiectelor organizate în acest an școlar, elevii sunt îndemnați să se preocupe de implicarea în comunitate, de propria dezvoltare și primesc sprijin în ceea ce privește alegerea domeniului de specializare ce va fi urmat după absolvirea liceului.