zari albastre

ZĂRI ALB ASTRE

ZăriAlbAstre2020: „Anunțuri și concursuri“ de prof. Luminița Belcin

ZăriAlbAstre2020: „Anunțuri și concursuri“ de prof. Luminița Belcin

Redăm în cele ce urmează articolul scris de prof. Luminița Belcin, publicat în numărul 1 din anul IX  al Revistei Zări Alb Astre pe care o puteți citi integral în Biblioteca Virtuală a revistei. 

„Ediţia cu numărul 26 a Târgului GAUDEAMUS Radio România va avea loc în perioada 20 – 24 noiembrie în Pavilionul B2 al Complexului Expoziţional Romexpo.

Ediţia 2019 a Târgului de carte Gaudeamus Radio România din Bucureşti se va desfăşura sub semnul aniversării a 30 de ani de la momentul istoric al Revoluţiei Române din Decembrie 1989. Peste 8.000 mp de standuri care vor găzdui sute de mii de titluri şi aproape 900 de evenimente, lansări şi prezentări de carte, sesiuni de autografe, dezbateri – îi aşteaptă pe cei care vor trece pragul târgului în perioada 20 – 24 noiembrie.

Deschiderea oficială a Târgului Gaudeamus Radio România, ediţia Bucureşti 2019, va avea loc miercuri, 20 noiembrie, la ora 12.00, la standul Radio România

Concursul Naţional de Lectură «Mircea Nedelciu» este numit astfel în memoria scriitorului care a fost unul dintre fondatorii Târgului Internaţional GAUDEAMUS. Iniţiat şi organizat din anul 2002 de Radio România, în colaborare cu studiourile teritoriale, cu scopul de a stimula şi încuraja interesul tinerilor pentru lectură, concursul se adresează elevilor din clasele terminale de liceu şi reuneşte anual câţiva dintre cei mai bine pregătiţi şi mai talentaţi tineri din întreaga ţară. 

Finala naţională a concursului are loc în fiecare lună noiembrie, cu prilejul «Târgului Internaţional GAUDEAMUS – Carte de învăţătură» şi aduce faţă în faţă, în competiţia Lecturii, câştigătorii etapelor zonale desfăşurate pe parcursul anului. Iată scenariul unui concurs, formulat într-un anunț incitant, care propune exercițiul lecturii și întoarcerea la text. Am parcurs toate etapele din scenariul oricărei competiții: înscriere, pregătire, participare și calificarea la faza finală a Cristinei Prică, clasa a XI-a E. Cristina urma să reprezinte studioul teritorial Radio România Constanța și va înfrunta alți cinci elevi de clasa a XI-a din București, Craiova, Iași, Cluj și Timișoara, (deci cam toată țara adunată la standul Radio România pe 24 noiembrie 2020). 

Ne-am bucurat de sprijinul unor oameni de radio, implicați în desfășurarea concursului, doamnele Steliana Bajdechi și Aurelia Mierluș de la Radio Constanța, și doamna Mara Alecu de la Radio România București. Informații, explicații și chiar o simulare a  concursului, consumată în biroul doamnei Aurelia Mierluș au proiectat scenariul concursului. 

Am avut o bibliografie care cuprindea câteva dintre textele literare reprezentative din opera lui Ion Luca Caragiale, unele chiar studiate la școală. Ușor, ar spune mulți… În câteva întâlniri în biblioteca școlii, am încercat să-l citim pe Caragiale, am urmărit ecranizările textelor indicate în bibliografie, ne-am întrebat cum o fi dacă, ce-o fi, c-o fi, c-o păți…

După ce-au fost puse la punct amănuntele deplasării, am descins într-un București învăluit de un noiembrie cenușiu, ușor bacovian. Pe mine m-au năpădit amintirile studenției, pe Cristina – emoțiile pe care și le-a stăpânit cu mare artă. 

Ne-am bucurat de sporovăiala din timpul călătoriei cu trenul, de ospitalitatea gazdelor, pentru că am avut parte de cazare la hotel cochet aflat în apropierea Arcului de Triumf. În seara de dinaintea concursului ne-am cunoscut o parte din «adversare»: ieșeanca – timidă, clujeanca – non-conformistă, timișoreanca – postmodernistă. Atmosfera a fost liniștită, protocolară, animată de conversația plăcută cu cele venite să reprezinte regiunile țării și cu însoțitorii. Cu multă diplomație, s-a evitat orice discuție despre concursul care urma să se desfășoare a doua zi (din context, am înțeles că nu toți erau la prima participare)!

Am pornit spre Târgul…de la Pavilionul Expozițional și am intrat într-o hală imensă cu o sumedenie de standuri ale editurilor care descriau un labirint, în care ne-am rătăcit de-a binelea. Anunțuri peste tot despre evenimente culturale, lansări de carte, care mai de care mai tentante! Am trăit emoția de o clipă provocată de revederea în treacăt a câtorva dintre foștii profesori din facultate, domni la fel de eleganți și distinși, așa cum erau și pe vremea studenției, în ciuda vremii care-și urmează curgerea.

Dar, venisem cu un scop: să participăm la un concurs național de lectură, așa că ne-am îndreptat spre standul Radio România. Concursul a început la ora anunțată în program. Un public format din însoțitorii competitoarelor, sora scriitorului Mircea Nedelciu, alți câțiva veniți pe la Târg. Moderatorul, doamna Mirela Nicolae, redactor la Radio România Cultural prezintă juriul, participanții și probele: lectură, audiție, interpretare și compoziție.

Dintr-o dată, rotițele nevăzute ale angrenajului se pun în mișcare, Ascultăm monologuri, răspunsuri și discursuri argumentative mai mult sau mai puțin meșteșugite, scrise sau interpretate cu iscusința ori cu stângăcia născută fie din timiditate, fie din prea multă infatuare. Ierarhia începe să se contureze. Și la toate acestea se mai adăuga și rumoarea din jur – oameni care se plimbau de colo-colo, grupuri zgomotoase, ecouri venite de pe la alte standuri unde se desfășurau lansări de carte, întâlniri cu scriitori ori critici literari. 

Intenția organizatorilor este de a-i pune pe concurenți în situația de a descifra mesajul textului literar prin descoperirea acestuia în urma unui demers mai degrabă intuitiv-revelatoriu: citit, ascultat, construit răspunsuri la întrebările țintite, formulate de juriul, format din doamna Anca Nedelcu, profesor universitar doctor la Universitatea «București», Facultatea de Psihologie și Științele Educației, doamna Carmen Eberhardt, reprezentant al Editurii «Trei», doamna Iulia Gherghei, redactor la Radio România Cultural și domnul Florin Antonescu, jurnalist la publicațiile «Tribuna învățământului» și «Economistul»

Nu mi-am putut înfrâna pornirea de a evalua ceea ce auzeam (defectul profesional a funcționat!). Înainte ca juriul să anunțe rezultatul, știam că Alexandra Cristina e pe podium, alături de fetele de la Cluj și Timișoara. 

Cristina Alexandra Prică s-a clasat a treia la acest Concurs Național de Lectură «Mircea Nedelciu». Prezența de spirit, seriozitatea și perseverența, pasiunea pentru lectură, mai ales pentru lectura textului dramatic, farmecul firesc al adolescenței, frumusețea chipului mereu zâmbitor, bunul simț și obiectivitatea, stăpânirea de sine (și lista ar putea continua), iată calitățile Cristinei pe care le-am descoperit și le-am intuit în cei trei ani de când îmi este elevă. 

Organizatorii au răsplătit efortul participantelor și reușita învingătoarelor cu multă generozitate: cărți, bani, produse promoționale. Doamna Anca Nedelcu le-a dăruit celor trei fete câte un exemplar din cartea pe care a scris-o împreună cu fiica dumneaei, Elena Diana Nedelcu, aflată la vârsta adolescenței, «Genialii. Antipa. I. Hasdeu. Vuia. Brâncuși. Enescu. 1886 – Un an din copilăria lor». E mai mult decât un premiu, e o invitație la lectură și, de ce nu, la o dezlegare a ițelor timpului paradisiac din copilăria personalităților enumerate în titlu. Inspirată alegere!

M-am bucurat pentru izbânda Cristinei, m-am bucurat pentru că am auzit rostit numele Colegiului Național «Mircea cel Bătrân» într-un spațiu înțesat de cărți și de iubitori ai cărții, m-am bucurat că am o profesie care-mi permite să fiu mult timp înconjurată de tineri optimiști, curajoși și îndrăzneți.

Am anunțat reușita celor de acasă ca pe un dat firesc, ne-am cumpărat o grămadă de cărți (de a căror lectură ne bucurăm în izolarea pe care vremile sub care ne aflăm ne obligă să fim), pierzându-ne prin labirintul din Târg, obosite, am sporovăit în trenși ne-am întors acasă cu promisiunea că la anul va fi…..

Mi-e greu să scriu cum va fi la anul!“, de prof. Luminița Belcin

Sursă foto: Revista Zări Alb Astre

Descarcă gratuit revista Zări Alb Astre, nr. 1, anul IX, din Biblioteca Virtuală 

Citește și:

„Zări Alb Astre“, revista inaugurată în urmă cu 75 de ani ca un manifest al tinerei elite mirciste „după lunga furtună a omenirii“ 

Biblioteca Virtuală „Zări Alb Astre“

0 0 voturi
Article Rating
Abonează-te
Anunță-mă despre
0 Comments
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile

Cele mai recente articole

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner