zari albastre

ZĂRI ALB ASTRE

ZăriAlbAstre2020: „Conceptul fericirii“ de Maria Cionga, clasa a X-a G

ZăriAlbAstre2020: „Conceptul fericirii“ de Maria Cionga, clasa a X-a G

Redăm în cele ce urmează articolul scris de Maria Cionga, clasa a X-a G, publicat în numărul 1 din anul IX al Revistei Zări Alb Astre pe care o puteți citi integral în Biblioteca Virtuală a revistei. 

„Ce este fericirea? Nouă litere așezate într-o ordine anume pentru a forma un cuvânt; un substantiv comun, simplu. Nu… Cine este fericirea?

Conform DEX-ului, fericirea este «starea sufletească intensă și deplină», dar consider că ar trebui să intrăm în profunzimea înțelesului acestui termen.

Este o întrebare la care ființa umană meditează din cele mai vechi timpuri. Provoacă rațiunea umană în a găsi răspunsuri, deci iluminiștii au lansat o afirmație ce respingea ideea medievală că oamenii ar trebui să găsească bucurie în Viața de Apoi și i-a îndemnat pe oameni să caute bunăstare pe Pământ. Acest curent filozofic susține că fericirea este posibilă. Dar cum o putem face realizabilă în favoarea noastră? Toți căutăm fericirea. Este în specificul uman.

Citându-l pe Jules Renard, «fericirea rezidă în căutarea ei». Punem prea mult accent pe lucrurile care nu ne sunt de ajuns în viață, fără să mai oferim spațiu micilor bucurii. Mereu m-am întrebat de ce un moment nefast dăinuie mai mult și de ce «ia din strălucire» momentelor fericite. Raportul este de unu la trei. Unei tristeți îi corespund trei bucurii. Consider că ființa umană poate avea capacitatea de a echilibra raportul pentru că în viață fericirea nu trebuie umbrită de necaz și trebuie să învățăm să ne gestionăm universul interior, emoțiile și gândurile pentru a ne axa atenția pe aspectele pozitive ale vieții.

Mircea Eliade lansează o altă ipoteză: «Dar e atât de dureros și greu să nu crezi în fericire. Pentru cei mulți, fericirea ajunge chiar un sens dat existenței. Cu atât mai rău pentru ei. Fericirea nu poate fi cunoscută, valorificată și stăpânită decât după ce te-ai îndoit de ea». Această sintagmă conturează ideea că fericirea nu este ceva material, palpabil, ci o ultimă speranță a conștiinței noastre că totul va fi bine. Fericirea nu are o definiție unică. Aceasta reprezintă universul fiecărui individ, cei ce știu să trăiască viața în baza unor valori bine definite, nelăsându-și soarta să se afunde în întuneric. Totodată, nu putem ști ce e fericirea dacă nu am experimentat latura opusă, tristețea. Nu putem defini ce este acest sentiment pentru noi fără a avea termen de comparație.

Franz Schubert consideră că fericirea nu derivă dintr-un loc în care am fost odată fericiți, ci «din noi înșine». Aici, cred că Schubert trage un semnal de alarmă asupra concepției tinerilor și nu numai, despre unde putem «găsi» fericirea. Ne bazăm pe un loc fizic care ne poate aduce această stare, dar adevărul e că acel spațiu poate dispărea oricând, dar cu noi înșine ce facem? Totul ne poate părăsi într-o clipă și‚ la finalul zilei, suntem singurii de care depindem pentru a fi fericiți. Dacă reușim să ne echilibrăm trăirile, ne putem «găsi» fericirea, pentru că «Numai în om materia a ajuns la conștiința propriului său eu, a ajuns să se cunoască.»

Totuși, nu putem fi pasivi și să așteptăm ca fericirea să ne caute, ci trebuie să oferim un sens unor momente ce până acum păreau situate în neant. Poate vom fi uimiți câte beneficii resimțite în suflet pot fi infiltrate de o îmbrățișare, câteva cuvinte frumoase sau pur și simplu apartenența unei persoane la viața noastră.

Și, cel mai important, prezența noastră trebuie să ne facă fericiți, pentru că ce-ți poate oferi o mai mare bucurie decât mulțumirea sufletească, cunoașterea propriei persoane și bucuria de a-ți armoniza propriul univers pentru a-ți oferi FERICIREA?“, de Maria Cionga, clasa a X-a G

Sursă foto: pexels.com

Descarcă gratuit revista Zări Alb Astre, nr. 1, anul IX, din Biblioteca Virtuală 

Citește și:

„Zări Alb Astre“, revista inaugurată în urmă cu 75 de ani ca un manifest al tinerei elite mirciste „după lunga furtună a omenirii“ 

Biblioteca Virtuală „Zări Alb Astre“

0 0 voturi
Article Rating
Abonează-te
Anunță-mă despre
0 Comments
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
WordPress Cookie Plugin de la Real Cookie Banner