Redăm în cele ce urmează articolul scris de Georgiana Cinghinea, XII F, publicat în numărul 1 din anul IX al Revistei Zări Alb Astre pe care o puteți citi integral în Biblioteca Virtuală a revistei.
„Orice elev care alege să facă parte dintr-o clasă de bilingv germană a Colegiului Național «Mircea cel Bătrân» are posibilitatea să susțină gratuit atestatul «Das Deutsche Sprachdiplom – Stufe II» (Diploma de limba germană – nivel avansat). Acest atestat este susţinut de elevii mircişti în două etape: trei probe scrise (înţelegere după text, înţelegere după auz şi argumentare) şi proba orală, structurată în două părți. Prima parte constă în pregătirea unui discurs de maxim 4-5 minute pe o temă dată de juriu, iar a doua parte a probei orale constată în susţinerea unui proiect, care trebuie să certifice capacitatea elevului de a cerceta şi prezenta din diferite perspective o temă din spaţiul cultural de limbă germană cu ajutorul mijloacelor moderne: laptop, videoproiector, retroproiector, flipchart etc. Comisia la proba orală este alcătuită din profesorii Dieter Jaeschle (şef de comisie), Laurenţiu Diamandi şi Cora Târhoacă (profesorii de la clasă) şi Christian Peter (profesor nativ).
După circa trei luni, timp în care sunt corectate lucrările trimise în Germania, sosesc rezultatele mult aşteptate! Procentajul de reușită este de cele mai multe ori în cazul liceului nostru de peste 90%. Colegiul Naţional «Mircea cel Bătrân» este singurul liceu din sud-estul ţării acreditat de Ministerul Educaţiei şi Culturii Republicii Federale Germania să găzduiască acest examen de limbă germană. Doar pe baza acestui atestat şi în funcţie de media obţinută la bacalaureatul românesc, absolvenţii colegiului sunt acceptaţi la orice instituţie de învăţământ superior din Germania, Austria sau Elveţia.
O altă motivaţie puternică oferită absolvenţilor clasei cu profil germană bilingv este faptul că Diploma de limba germană – nivel avansat reprezintă un avantaj enorm în vederea angajării ulterioare într-o companie multinaţională din România sau din străinătate. Mulți din acești absolvenți aleg ulterior studiul la o instituţie de învăţământ superior din Germania, Austria ori Elveţia sau o secție cu predare în limba germană din cadrul A.S.E.-ului sau al Politehnicii din Bucureşti şi Cluj, secţii care se află în cooperare cu instituţii superioare din Germania. De asemenea, elevii din clasele a VIII-a ale colegiului pot primi diplomele de absolvire a atestatului «Das Deutsches Sprachdiplom – Stufe I» (Diploma de limba germană – nivel debază), tot un examen de atestare a cunoștințelor de limba germană al Ministerului Educației Germania.
Rezultatele nemaipomenite ale elevilor claselor de bilingv ale colegiului nostru au atras atenția ambasadoarea Franţei în România, Excelența Sa, doamna Michèle Ramis şi a omologul ei german, Excelența Sa, domnul Cord Meier-Klodt. În anul 2019, în amfiteatrul «Gheorghe Coriolan» al Colegiului Naţional «Mircea cel Bătrân», cei doi ambasadori s-au întâlnit cu profesorii şi elevii secţiilor bilingve de limba franceză şi germană. Discuţiile au avut drept obiectiv principal bacalaureatul francofon susţinut de către elevii secţiei bilingv franceză şi programele de limba germană «Deutsches Sprachdiplom», precum şi teme legate de funcţionarea generală a secţiilor bilingve pentru cele două limbi.
Experiența examenului DSD a fost o oportunitate nemaipomenită de a-mi testa cunoștiințele de limbă germană pe care le-am dobândit în cei aproape patru ani de liceu, în care i-am avut ca îndrumători atât pe domnul profesor Laurențiu Diamandi, cât și pe doamna profesoară Cora Târhoacă. Temele abordate au fost inovatoare, moderne, cum ar fi criptomonedele sau lumea circului și ale sale animale, și unele de interes global, cum ar fi problema migranților, avalanșa tehnologică sau sănătatea. Proba orală a fost cea care permite elevului să iși pună în evidență adevăratele calități oratoricești în limba germană. Sfatul pe care eu, elevă a «Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“», care a susținut acest examen, îl dau viitorilor mirciști este să se încumete a se angaja în această competiție cu sine, pentru că niciodată nu vor ști ce oportunități le poate oferi o diplomă.“, de Georgiana Cinghinea, clasa a XII-a F
Sursă foto: pexels.com
Descarcă gratuit revista Zări Alb Astre, nr. 1, anul IX, din Biblioteca Virtuală
Citește și: