Sursă de documentare: Forumul MERITO Dobrogea – Punţi didactice în gândirea creativă
Sâmbătă, 18 februarie, forumul MERITO Dobrogea organizează prima sa ediție cu tema „Punţi didactice în gândirea creativă“, privind analogia ca metodă de predare-învăţare, desfăşurat fizic, în Constanţa, la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“.
Aceștia propun activități interactive care explorează metode și activități practice legate de analogie, cum ar fi metode educaționale de învățare, teorii educaționale, idei, cărți și alte surse de inspirație. Acest forum este, de asemenea, menit să fie un loc pentru întâlnire, creație și educație cu membrii facultății participanți care sunt interesați de acest subiect și doresc o colaborare pe termen lung.
Atelierele de învăţare colaborativă, de la profesori pentru profesori şi elevi, sunt structurate tematic şi se vor desfăşura în paralel, în 2 serii (dimineaţa şi după-amiaza), conform programului şi facilitate de profesorii listaţi mai jos:
- Metode de predare alternative și tradiționale în experiențe de învățare – Coziana Zaharia, profesoară pentru învăţământul primar în Bucureşti;
- Strategii creative de gestionare a epuizării profesionale – Elisabeta Niță, profesoară de matematică şi psiholog în programul „Şcoala de Spital“, în Bucureşti (pentru profesori de orice nivel de învăţământ);
- Metode de predare alternative și tradiționale în experiențe de învățare – Coziana Zaharia, profesoară pentru învăţământul primar în Bucureşti (pentru profesori de învăţământul primar);
- Educația umanistă după umanism – Doru Căstăian, profesor de Ştiinţe Socio-Umane la Galaţi, şi Lucian Oprea, profesor de Fizică la Constanţa (pentru profesori de gimnaziu şi liceu)
- Învățarea științelor prin analogii – experiment… cu ce avem la îndemână – Antoneta Împușcatu, profesoară de Ştiinţe, de gimnaziu, şi director, în com. I.C. Brătianu, județul Tulcea (pentru profesori de gimnaziu şi liceu);
- Learning Visualizations by Analogy – Promoting Visual Literacy through Visualization Morphing – Nicoleta Ciutacu, profesoară de Limbi Străine în sistemul internaţional, şi Antonia Zaharia, studentă la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, Universitatea Bucureşti (pentru elevi);
- Programarea unor algoritmi pe baza analogiilor – Atelier experimental de programare: „La fel ca…“ – Dana Lica, profesoară de Informatică, de liceu, la Ploieşti (pentru elevi).
Prima ediţie a Forumului MERITO Dobrogea este co-organizată de profesorii din comunitatea MERITO: Lucian Oprea, profesor de Fizică la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“, Constanţa; Nicoleta Ciutacu, profesoară de Limbi Străine în sistemul internaţional (Spania); împreună cu colegii profesori din comunitate facilitatori de ateliere, menţionaţi mai sus, în parteneriat cu Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“ din Constanţa şi Asociaţia „Dăruieşte Aripi“.
Proiectul MERITO este o cauză de transformare a meseriei de profesor, în sensul de a o recredibiliza, prin recunoaşterea dascălilor valoroşi, şi a o profesionaliza, prin propagarea expertizei lor în breasla de cadre didactice – un proiect al Fundaţiei Romanian Business Leaders.
Parteneri strategici ai proiectului MERITO, pentru transformarea meseriei de profesor în România: Bitdefender, Dedeman, Axxess Capital şi RomWaste Solutions; Google România.
Pentru mai multe detalii în ceea ce privește programul și organizarea, puteți accesa site-ul de facebook al proiectului dând click aici.
Sursă foto: Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ Constanța