O bibliotecă este un lăcaș al cunoașterii, al înțelepciunii adunate de-a lungul mai multor decenii. Totuși, un astfel de tezaur atotcuprinzător necesită îngrijire, întocmai ca un obiect de artă antic, pe care nu vrem să îl pierdem, ci să îl păstrăm pentru momentele în care ne simțim deznădăjduiți. Cu aceste gânduri în minte, redacția revistei Zări Alb Astre își propune să creeze un almanah al tuturor edițiilor semnate de elevi și profesori de-a lungul anilor, sub forma unei Biblioteci Virtuale.
Primul număr al revistei a apărut în anul 1946, pe când aceasta încă se numea „Zări Albastre“, iar articolul program „Gândul nostru“ a fost semnat de unul dintre elevii fondatori, Mihail Cazacu. Atunci a început totul. De la dorința unor tineri de a-și expune gândurile și opiniile despre lume. „Paginile revistei noastre se stau deschise ca o invitație“, ultima afirmație din articolul program, a fost unul dintre izvoarele care ne-au adus în acest punct. Într-o eră a tehnologiei în care scroll-ul este cea mai captivantă activitate, de ce să nu împărtășim o bucățică din societatea anilor ‘40, ‘80 și ‘00 cu voi?
Dictonul latin „Verba volant, scripta manent“ este ca o promisiune făcută de înaintașii noștri, o asigurare că, atunci când totul va fi fost spus și pecetluit de graiul omenesc, istoria va fi acolo să consemneze acele cuvinte. Un jurământ care va pluti etern prin zările albastre, dar care va fi mereu alături de noi.
Motivul recurent datorită căruia Zări Alb Astre și-a păstrat continuitatea este existența oamenilor cu inițiativă, oameni care lucrează zilnic în redacția acestei reviste, profesori și elevi deopotrivă. Aceștia sunt dovada vie că spiritul liber al omului modern nu este pe ducă, iar pasiunea și ambiția stau la baza promovării valorilor importante.
Revenindu-ne obligația morală de a îmbogăți Biblioteca Virtuală Zări Alb Astre cu materiale importante atât pentru memoria culturală a instituției noastre, cât și pentru cea a cititorilor noștri, vom publica în perioada următoare numerele revistei, din fiecare an, în măsura în care este posibilă digitalizarea acestora.
Astfel, peste 30 de numere vor fi integrate în spațiul editorial www.zarialbastre.ro, cu scopul de a asigura accesul universal la materialele care s-au dovedit a fi prețioase din revista Zări Alb Astre.
Campania de digitalizare a arhivei este o continuare firească a manifestului lansat odată cu celebrarea celor 75 de ani de viață publicistică a Revistei.
Sursă foto: Revista Zări Alb Astre