zari albastre

ZĂRI ALB ASTRE

ZăriAlbAstre2018: „Corola din Coriolan“ de Theodora Băutu, clasa a X-a F

ZăriAlbAstre2018: „Corola din Coriolan“ de Theodora Băutu, clasa a X-a F

Redăm în cele ce urmează articolul scris de Theodora Băutu, clasa a X-a F, publicat în numărul 1 din anul VII al Revistei Zări Alb Astre pe care o puteți citi integral în Biblioteca Virtuală a revistei. 

„Corul colegiului este expresia dorinței unor oameni pasionați de muzică și a voinței și dăruirii a mai multor generații de profesori ce l-au dirijat de-a lungul anilor. Istoria corului e lungă și se întinde pe parcursul a mai multor decenii. În prezent, acesta este organizat și pregătit de către domnul profesor Sabin Nicolaină, care de mai bine de 22 de ani se află în această instituție de învațământ și a cărui dorința și dragoste pentru muzică l-au determinat, alături de elevi, să facă lucruri minunate, cu care puțini se pot mândri. 

Când i-am adresat întrebarea de ce a ales să dirijeze corul școlii și cum îl face acest lucru să se simtă, acesta a răspuns «Satisfacția cea mare este atunci când armonia corului este bine conturată și toți elevii și-au însușit problemele legate de educația vocilor, interpretarea firească a pieselor, chiar la un nivel optim. Mă simt împlinit când corul îmi transmite ceea ce vreau să-i transmit eu în funcție de caracterul piesei, de factura acesteia și de conținutul ei ideatic.»

Inițial, corul a fost înființat de un profesor de origine rusă în anul 1922, Ion N. Morozov, care la acel moment a compus primul imn al liceului și a avut până în prezent alți câțiva succesori. De obicei, numarul elevilor ce veneau la repetiții și mergeau în diferite deplasări alături de director și dirijor pentru a reprezenta colegiul era în jur de 40-45, copii care ghidați de entuziasm și dragoste pentru arta de a cânta, obțineau numeroase premii. 

În ultimii 22 de ani, doar puținele competiții la care am participat au fost aproape în fiecare an Europeadele, ținute de câteva ori în Italia, Franța, Danemarca, Spania, Elveția, Turcia și la invitația Asociației de prietenie a corurilor româno-chineze la Festivalul de la Shanghai, unde cu această ocazie, a venirii corului colegiului, a fost inaugurat chiar atunci trenul de mare viteză. De asemenea, am mai reprezentat liceul și la Festivalul Avram Iancu și am concertat atât la Împlinirea a 100, cât și la 120 de ani de la înființarea Colegiului Mircea.

Domnul director Nicoară, ale carui devotament și susținere au fost vizibile de-a lungul anilor ne spune că: «La Shanghai am fost răsfățații publicului. Cântecele „Ana Lugo – jana, „Morărița și „Fata ardeleană într-o prelucrare făcută de maestrul Nicolaină, a răsunat nu numai de pe buzele spectatorilor, ci și în oraș, în metrou, pe stradă, ele fiind reluate de mai multe ori de către televiziunile chineze. Cu pasiune, cu bucuria cântecului și cu fericirea aripilor înalțatoare ale muzicii, mulți baieți și multe fete, elevi ai liceului, au ales să trăiască inegalabila experiență a participării la cor, pasiune pe care mulți au continuat-o apoi în perioada studenției.»

În ultimii ani, numărul elevilor a scăzut, în prezent fiind în jur de 30 de elevi, dar ca întotdeauna, «porțile» colectivului sunt deschise pentru oricine dorește să se alăture, întâlnirile având loc în fiecare sâmbătă de la 9:30.“, de Theodora Băutu, clasa a X-a F

Sursă foto: Revista Zări Alb Astre

Descarcă gratuit revista Zări Alb Astre, nr. 1, anul VII, din Biblioteca Virtuală 

Citește și:

„Zări Alb Astre“, revista inaugurată în urmă cu 75 de ani ca un manifest al tinerei elite mirciste „după lunga furtună a omenirii“ 

Biblioteca Virtuală „Zări Alb Astre“

0 0 voturi
Article Rating
Abonează-te
Anunță-mă despre
0 Comments
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile

Cele mai recente articole

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner