zari albastre

ZĂRI ALB ASTRE

ZăriAlbAstre2018: „Fereastră spre cunoaștere“ de Mina Alexia Timofte, clasa a IX-a G

ZăriAlbAstre2018: „Fereastră spre cunoaștere“ de Mina Alexia Timofte, clasa a IX-a G

Redăm în cele ce urmează articolul scris de Mina Alexia Timofte, clasa a IX-a G, publicat în numărul 1 din anul VII al Revistei Zări Alb Astre pe care o puteți citi integral în Biblioteca Virtuală a revistei.

„Dintotdeauna cărțile au reprezentat un izvor de informații inepuizabil, o formă de exprimare liberă, un joc de cuvinte plin de înțelesuri. Aceste înțelesuri sunt lăsate de către autor la voia cititorului.

Putem spune că opera este o bijuterie, o bijuterie șlefuită cu fiecare gând, emoție sau trăire a instanței, adresată cititorului ideal, imaginat de acesta. Universul beletristic cuprinde opere clasice, romane de dragoste, polițiste, sau antologii și cărți de aventură. Aceste opere își au baza în realitate, poate nu în totalitatea ei, dar sunt, în mare parte opere realiste. În Universul ficțional, se încadrează operele care ne oferă șansa de a călători într-o altfel de lume. Ficțiunea este universul imaginar, al cărui artizan este autorul, iar imaginația omului se dezvoltă încă din copilărie. Ne imaginăm lumi în care jucăriile de pluș vorbesc și avioanele de hârtie se pierd în orizont. 

Aceste idei, puerile la prima vedere, au dus la dezvoltarea umană. Un om și-a imaginat cum ar fi pe lună și a creat o rachetă și, așa, imaginația lui a devenit realitate. Altcineva, și-a imaginat cum ar fi ca oamenii să respire sub apă, iar astăzi, lumea submarină ne prezintă tot felul de specii. Astfel, autorii de romane SF și fantasy au așternut pe hârtie imaginația lor, plecând de la întrebarea «ce-ar fi dacă?», sub amprenta mitului: «Cărțile se nasc din cărți»

La fel este și muzica, fiind diversă datorită gusturilor. Toată lumea a auzit pe cineva care a spus măcar o dată: «mie nu îmi place muzica/mie nu îmi plac cărțile». Greșit! Cărțile sunt diverse și se aleg după gusturi. La fel cum nu toată lumea ascultă rock, pop sau jazz, nu tuturor le plac cărțile de aventură, fantezie sau psihologie. Cititul ne deschide noi orizonturi, neatinse de picior de om, dar cutreierate de himere, pe care noi înșine ni le conturăm alături de narator și personaje.“, Mina Alexia Timofte, clasa a IX-a G

Sursă foto: Revista Zări Alb Astre

Descarcă gratuit revista Zări Alb Astre, nr 1, anul VII, din Biblioteca Virtuală 

Citește și:

„Zări Alb Astre“, revista inaugurată în urmă cu 75 de ani ca un manifest al tinerei elite mirciste „după lunga furtună a omenirii“ 

Biblioteca Virtuală „Zări Alb Astre“

0 0 voturi
Article Rating
Abonează-te
Anunță-mă despre
0 Comments
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile

Cele mai recente articole

WordPress Cookie Plugin de la Real Cookie Banner