zari albastre

ZĂRI ALB ASTRE

ZăriAlbAstre2018: „Interviu privind «International Space Settlement Design Competition»“ de Nora-Elena Tuța

ZăriAlbAstre2018: „Interviu privind «International Space Settlement Design Competition»“ de Nora-Elena Tuța

Redăm în cele ce urmează articolul scris de Nora Elena Tuța, publicat în numărul 1 din anul VII al Revistei Zări Alb Astre pe care o puteți citi integral în Biblioteca Virtuală a revistei. 

Tuța Nora-Elena: Ce înseamnă competițiile de acest fel pentru C.N.M.B. și elevii săi?

Prof. Ion Băraru: Au însemnat o mare provocare. Prima dată când am mers acolo (în anul 2002), nu am știut ce ne așteaptă, dar am găsit un concurs la care elevii noștri au cucerit locul I cu o lucrare care depășea orice așteptări. În câțiva ani, participarea României a dus la ridicarea standardelor competiției, după cum a declarat curatorul concursului, Al Globus.

R.E.P.: Care a fost rolul dumneavoastră în cadrul proiectelor?

B.I.: Rolul meu este să omogenizez colectivul, să îi fac să se înțeleagă, să participe la ședințe de brainstorming și, cel mai important, să accepte critic și constructiv soluțiile. Dacă sunt foarte tineri, îi ajut să realizeze calcule de fizică și matematică pe care nu le pot știi la acea vârstă. Uneori trebuie să le temperez tendința de a elabora lucrări bazate pe Science-Fiction sau naivități științifice.

R.E.P.: În ce locații s-a desfășurat de-a lungul timpului?

BI: International Space Settlement Design Competition a avut trei locații: cea permanentă, la NASA Ames Research Center, Florida, unul dintre cele 12 centre de cercetare NASA, la Gildruth Center din Texas, Houston și, în ultimii ani la Kennedy Space Center, Orlando, Florida, SUA.

R.E.P.: Aveți persoane și chiar echipe întregi care participă de mai mulți ani la această competiție. Cum își pot păstra originalitatea?

B.I.: Un elev creativ aduce mereu ceva nou. Nu accept ca un elev să își prezinte soluțiile de anul trecut în anul curent, deoarece asta nu înseamnă creativitate, ci incapacitatea de a veni cu noi soluții. Astfel, prin prisma creativității, tinerii

devin oameni adaptați la societate.

R.E.P.: Legat de competiția din vara acestui an, în câte persoane a constat grupa, ce sarcină au primit și cum s-au descurcat?

B. I: Anul acesta la Kennedy Space Center a fost un grup de 9 elevi care a trecut de bariera East European Space Settlement Design Contest (unde au proiectat o colonie pe Marte) și s-au calificat direct în faza finală. Ei au participat la competiția organizată de firma Boeing și compania americană NASA. Acolo elevii sunt grupați în 4 companii multinaționale, astfel încât în fiecare societate a constat în persoane din țări diferite. Fiecare companie primește o sarcină de la o firmă fictivă, Foundation Society. De exemplu, anul acesta li s-a cerut să proiecteze o așezare umană pe planeta Venus. Li s-au dat sarcini exacte și nu puteau să producă decât idei concrete. Activitatea se desfășoară ca într-o companie aeronautică reală în care elevii sunt împărțiți pe funcții și direcții. Deci ei învață să respecte ierarhiile economice și sarcinile primite.

R. E. P.: Considerați că interesul elevilor în acest sens a crescut? Ce îi determină?

B. I.: Există mai multe categorii de elevi: cei mai mulți sunt cei interesați direct, ca experiență de viață, alții pur și simplu doresc un schimb cultural cu reprezentanți ai altor culturi, țări. Există și elevi, din nefericire, care participă la astfel de grupuri în ideea că fac o excursie, se strecoară și nu prea știu despre ce e vorba.

R. E. P.: Aveți vreun ultim mesaj pentru cititorii revistei?

B. I.: Îi aștept pe toți elevii care doresc, să vină la Centrul de Cercetări al Elevilor cu inima deschisă și cu speranța că munca lor va fi apreciată atât în țară cât și peste hotare.

Tuța Nora-Elena: Ce clasă ești, de cât timp participi la competițiile NASA și care a fost rolul tău în cadrul echipei de anul acesta de la Kennedy Space Center? 

Andrei Sebastian Rotaru: Sunt clasa a XII-a B, particip la competițiile NASA încă din clasa a VII-a și am fost căpitanul echipei României. 

R. E. P.: În ce a constat concursul din vara anului 2017 de la Kennedy Space Center? 

R. A. S.: Echipa României alături de alte 5 grupe din America, China și India, au constituit compania Grumbo Aerospace. Compania noastră s-a luptat cu alte 3, având ca scop final realizarea unui plan în privința colonizării planetei Venus. Condițiile de acolo, temperatura și presiunea, sunt dificile pentru viața umană. Concursul s-a desfășurat în 3 zile iar noi am lucrat aproape 50 de ore în continuu. Fiecare companie era alcătuită din 5 departamente: structural engineering, operations engineering, human factors, automation engineering și marketing. De asemenea, la sfârșitul proiectului, a trebuit să îl prezentăm timp de 35 de minute în fața unui juriu alcătuit din oameni de știință de la NASA și din cadrul companiei Boeing. Spre bucuria noastră, am câștigat locul I. 

R. E. P.: Cum consideri că te-au influențat concursurile NASA? Dorești să continui în acest domeniu? 

R. A. S.: Concursurile NASA au avut un impact pozitiv evident asupra mea. Pe lângă dezvoltarea unor abilități precum comunicarea eficientă cu alți coechipieri, teamwork și prezentare, am ieșit din zona de confort și mi-am urmărit pasiunile. Doresc să continui ca inginer aerospațial și, de ce nu, poate ajung să lucrez la NASA

R. E .P.: Ce mesaj ai pentru viitoarele generații de elevi legat de implicarea în activitățile extrașcolare și concursurile internaționale? 

R. A. S.: Participați la cât mai multe concursuri pentru că sunt experiențe unice și vă ajută să evoluați pe toate planurile!“, de Nora Elena Tuța

Sursă foto: Revista Zări Alb Astre

Descarcă gratuit revista Zări Alb Astre, nr. 1, anul VII, din Biblioteca Virtuală 

Citește și:

„Zări Alb Astre“, revista inaugurată în urmă cu 75 de ani ca un manifest al tinerei elite mirciste „după lunga furtună a omenirii“ 

Biblioteca Virtuală „Zări Alb Astre“

0 0 voturi
Article Rating
Abonează-te
Anunță-mă despre
0 Comments
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile

Cele mai recente articole

WordPress Cookie Plugin de la Real Cookie Banner