Redăm în cele ce urmează articolul scris de Ionuț-Gabriel Oțelea, clasa a XI-a A și Nora-Elena Tuța, clasa a XI-a C , publicat în numărul 1 din anul VI al Revistei Zări Alb Astre pe care o puteți citi integral în Biblioteca Virtuală a revistei.
„Misiunea noastră ca redactori ai revistei cu tradiție, Zări AlbAstre, este de a fi în mijlocul cetății. De aceea, în decembrie am dorit o întâlnire cu un reprezentant al guvernului în teritoriu, mai ales că anul 2016 se află între două parlamente, cel trecut și cel ce va să fie. În acest context, am avut deosebita plăcere de a face o vizită domnului prefect al județului Constanța, Adrian Nicolaescu. Dincolo de impozanța clădirii în care ne aflam și de rigurozitatea personalului ce ne-a întâmpinat, am întâlnit în spatele ușii care dădea în biroul elegant un om cald, deschis și gata să ne povestească, dar și să ne povățuiască, în aceeași măsură. Mare ne-a fost bucuria, căci dincolo de imaginea inspectorului guvernamental, am întâlnit mircistul care rămâne recunoscător profesorilor extraordinari și culturii instituționale din Colegiul Național «Mircea cel Bătrân».
Discuția a început, firește, cu amintirea vieții de licean, considerată de domnul prefect ca fiind unică și de neuitat. Au fost aduse în discuție nume importante, putem spune chiar legendare, din corpul profesoral al liceului, modele demne de toată admirația, printre care domnul prof. Doicescu, domnul prof. Sava, domnul prof. Țifrea, doamna prof. Gomoiu, doamna prof. Leahu, domnul prof. Caragea, domnul prof. Sever Baltag sau domnul prof. Munteanu. Urmând cursurile liceului «Mircea» în ultimul ciclu în care acesta instruia doar băieți, gazda noastră s-a autointitulat ca fiind un adevărat «năzdrăvan», făcând parte din singura clasă de uman și deținând mereu inițiativa în boroboațe. Ni s-a mărturisit despre profesori ce încurajau elevii să se axeze pe dezvoltarea pasiunilor lor, căci performanța a fost un «must» al liceului nostru dintotdeauna. Domnul Nicolaescu a evocat cu nostalgie matematicienii desăvârșiți de la celelalte clase pe care îi invidia și pe care i-a văzut devenind adevarate somități în domeniile lor de activitate.
Ajungând la subiectul performanței, întrebarea cu privire la posibilitatea continuării și dezvoltării acestei tradiții a venit inevitabil. Domnul prefect ne-a oferit asigurări că face tot posibilul, prin funcția ocupată, spre a susține elita educației, cât și de a concretiza la Constanța un mediu prielnic pentru integrarea tinerilor ce își termină studiile prin atragerea marilor companii doritoare de personal înzestrat și extrem de bine pregătit. Dezvoltarea regională este un obiectiv important ce implică atragerea fondurilor europene, cu scopul fructificării potențialului incredibil al județul nostru. Domnul prefect s-a arătat cu totul încrezător în capacitățile tinerilor români și ne-a atras încă o dată atenția cu privire la posibilitatea imensă pe care o au elevii de a învăța: trăim într-o Românie liberă, democrată și, cel mai important, europeană și este șansa noastră de a ne bucura de educația pe care o primim. Chiar dacă există în continuare dificultăți, domnul prefect prevede un viitor spectaculos, strâns legat de proiectul de țără în următorii ani.
Privind în societatea modernă, domnul prefect susține cu tărie că familia rămâne vitală pentru dezvoltarea copiilor iar elevul trebuie motivat să învețe și să își croiască încet-încet un drum cât se poate de bun. A-ți folosi cu responsabilitate timpul rămâne vital pentru construirea unei vieți pline de satisfacții. Domnul prefect apreciază experiența personală a serviciului militar considerând că aceasta l-a ajutat să se dezvolte armonios și să se disciplineze. Oamenii puternici construiesc o societate redutabilă, iar slăbiciunea românilor este faptul că nu înțeleg cine sunt și ce își doresc, crede domnul Nicolaescu.
Cât despre iubirile liceanului mircist, domnul prefect afirmă: «Baza sentimentelor la liceu se pune. Atunci te îndrăgostești, atunci iubești, atunci te cerți.». Spre deosebire de relațiile din liceu din ziua de azi, cele ale liceenilor din trecut, «micile pasiuni», erau mai trainice, mai pure. Pe lângă acestea, și prieteniile au fost unele memorabile și durabile. Dar despre fumatul pe ascuns în C.N.M.B., lucrurile nu prea s-au schimbat față de perioada în care domnul prefect a fost licean, această activitate rămânând una plină de peripeții. Celebra «Junimea», despre care toți mirciștii de atunci știu, a rămas în amintirea domnului prefect alături de o aventură frumoasă, în care profesorul de latină l-a readus la ordine cu niște găleți de apă rece în cap. În ceea ce privește chiulul, domnul prefect crede că elevul este dator să rămână la școală, chiar dacă nu se descurcă la toate materiile; important este să se axeze pe materiile preferate și să se pregătească cât se poate de bine pentru examenul de bacalaureat.
Domnul prefect susține că tineretul a evoluat și și-a deschis mult mai mult orizonturile, spre deosebire de mentalitatea elevilor din trecut. Mai mult, acesta ne spune cum visa la diferite locuri din străinătate, cum le vedea în poze și punctează faptul că acum tinerii au foarte multe direcții spre care se pot orienta, nemaifiind mărginiți de granițe, de comunism. Și mai afirmă că e important ca tinerii să simtă libertate, să călătorească și să își dovedească potențialul. De asemenea, acesta susține ideea că există totuși oameni cu șanse bune și alții mai ghinioniști: «Sunteți foarte buni, veți rezista în viață, dacă nu, îmi pare rău, viața vă dă la o parte…». Dar chiar și așa, «e păcat ca din liceul Mircea să nu iasă elite». În final, domnul Nicolaescu spune că se luptă pentru dezvoltarea universităților din Constanța, pentru ca acestea să atingă un nivel European.
Prefectul Adrian Nicolaescu, fost elev mircist, are și un gând bun pentru liceenii Colegiului Național «Mircea cel Bătrân» de azi și încurajează performanța: «Învățați cu convingere, căci tot ceea ce învățați în timpul liceului vă va fi de folos 100% și faceți lucruri trainice încă de pe băncile liceului!»“, de Ionuț-Gabriel Oțelea, clasa a XI-a A și Nora-Elena Tuța, clasa a XI-a C
Sursă foto: Revista Zări Alb Astre
Descarcă gratuit revista Zări Alb Astre, nr. 1, anul VI, din Biblioteca Virtuală
Citește și: