zari albastre

ZĂRI ALB ASTRE

Absolventul mircist Ștefan Paraschiv, amfitrionul unui eveniment de excepție despre Facultatea de Drept

Absolventul mircist Ștefan Paraschiv, amfitrionul unui eveniment de excepție despre Facultatea de Drept

Luni, 13 februarie 2023, unul dintre foștii elevi ai Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“ Constanța Ștefan Paraschiv, în prezent asistent universitar al Facultății de Drept în cadrul Universității București și redactor-șef al revistei de cultură Manifest Românește, s-a întâlnit în Aula „Gheorghe Coriolan“ a colegiului cu tinerii liceeni.

Invitația a fost lansată de domnul director al C.N.M.B. Constanța, Vasile Nicoară. 

În cadrul celor două ore alocate, fostul mircist a ținut un discurs despre Știința Dreptului – conceptele și principiile fundamentale care se studiază la universitate și caracterul abstract al acestora, subliniind ideea că: „La Drept nu învățăm să respectăm reguli, învățăm ce reguli să respectăm și de ce“. Marele merit al facultății este că deschide cel puțin zece perspective de profesii juridice: avocat, judecător, procuror, notar, funcționar public, ș.a.m.d. 

Mai mult de atât, Ștefan Paraschiv a pus accentul pe irelevanța învățării mecanice, mai puțin a limbajului specific, și a adus în discuție rolul important al deslușirii și clarificării informațiilor asimilate în carieră: „Este o provocare pe care trebuie să v-o asumați pentru a avea succes. Mediocritatea nu este o soluție“. În plus, și-a exprimat opinia cu privire la diferențele dintre studiile de drept din România și cele din străinătate, urmând să constate caracterul neînțeles și neexplorat al acestora.

Astfel, a tratat evenimentul drept un seminar, similar celor organizate cu grupurile sale de studenți, pe care îi ambiționează la sfârșitul colaborării să aibă curajul de a-și depăși profesorii, fiind „cea mai nobilă aspirație pe care o poate avea un student“.

La finalul discursului, a avut loc o sesiune de întrebări solicitate de către Ștefan Paraschiv din partea elevilor care au avut curiozitatea de a afla cât mai multe informații despre această filieră.

Elev: „Care credeți că sunt lipsurile Dreptului în România?

Ștefan Paraschiv: Profesorii s-au gândit să reducă facultatea la un singur scop: profesiile de magistrat, avocat, judecător sau procuror, fiind ignorată varietatea opțiunilor de carieră care există de fapt. Facultatea este transformată într-o sală de pregătire pentru magistratură și avocatură. Examenele sunt structurate astfel încât studentul să fie forțat să învețe pe de rost acte normative, legi care nu vor mai fi în vigoare la un moment dat. Dacă nu stăpânești principiile și teoriile indiferent de legislația în vigoare, ceea ce ai învățat la un moment dat poate să nu-ți mai fie de folos. Pe de altă parte, evaluarea tip grilă e inutilă, deoarece pentru o facultate umanistă care îmbină metode, tehnici, cunoștințe din istorie, filosofie, sociologie, a nu lăsa posibilitatea elevului să se exprime în scris, să învețe după șabloane, mot-a-mot nu este în regulă. 

Elev: Care este diferența dintre materiile de drept public și drept privat?

Ștefan Paraschiv: În facultate, știința Dreptului se axează pe trei ramuri: științele fundamentale,  materiile de drept public și materiile de drept privat. Spuneam că normele de drept reglementează niște relații sociale care sunt considerate juste și benefice pentru societate. Materiile de drept public conțin norme care impun un comportament în ceea ce privește relațiile dintre stat și indivizi, iar cele de drept privat conțin reguli care disciplinează și reglementează relațiile dintre indivizi. 

Elev: Care este diferența dintre dreptul românesc și cel francez?

Ștefan Paraschiv: Fiecare națiune are un sistem de drept propriu, deoarece dreptul ține de cultură. În ceea ce privește colegiul francez, licența are trei ani, față de Facultatea de Drept din București unde durează patru ani. În plus, francezii fac doi ani de masterat, împărțiți în două programe diferite. Au două sesiuni cu câte două teste de semestru înainte de sesiunea de examene, la care nu admit contestații. Gradația este până la 20, după 15 fiind echivalentă cu nota zece.  

Îi mulțumim domnului Ștefan Paraschiv că a fost deschis să ne împărtășească experiența sa pentru a ne îndruma mai departe și pentru a ne lămuri în ceea ce constă Facultatea de Drept!

5 1 vot
Article Rating
Abonează-te
Anunță-mă despre
0 Comments
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile

Cele mai recente articole

WordPress Cookie Plugin de la Real Cookie Banner