zari albastre

ZĂRI ALB ASTRE

ZăriAlbAstre2013: „Bobocule, ce cauţi tu aici?“ de Ioana Capotă, clasa a XI-a B

ZăriAlbAstre2013: „Bobocule, ce cauţi tu aici?“ de Ioana Capotă, clasa a XI-a B

Redăm în cele ce urmează articolul scris de Ioana Capotă, clasa a XI-a B, publicat în numărul 2 din anul II al Revistei Zări Alb Astre pe care o puteți citi integral în Biblioteca Virtuală a revistei. 

«De mică mă visam în acest liceu, dar acum, că a început, îmi dau seama că programul meu lejer, cu 6 ore pe zi, s-a încheiat. Într-un fel sunt dezamăgită, mă aşteptam să fie mai grandios, mai extraordinar. Clasele cu tavan înalt nu sunt la fel de primitoare precum clasele cu pereţii plini de desene din fosta mea şcoală.», spune un boboc de fată. 

Într-adevăr, gata cu pereţii coloraţi, baba oarba şi Hannah Montana, de acum încolo eşti, aproximativ şi teoretic vorbind, aproape adult! Deci, în calitate de om semimatur, ai avut de luat în vara asta o decizie vitală: alegerea liceului. Rămâne acum să vedem cât de matur au gândit bobocii de anul acesta şi ce răspunsuri au dat la întrebarea: De ce «Mircea»

Mulţi bobocei au ales liceul nostru pentru că văd concurenţa ca pe un factor pozitiv, care îi va ţine în priza învăţării şi-i va determina să-şi depăşească limitele: «Personal, aş vrea să-mi ating potenţialul maxim de educaţie în următorii ani, iar liceul „Mircea“ e primul pas în realizarea acestui scop.» sau «După absolvirea acestuia, mai departe, la facultate, ai mai multe porţi deschise decât dacă ai termina un alt liceu.» şi chiar «Ştiu că de aici voi pleca cineva». 

Proiectele, concursurile, cercurile, cluburile din liceu, activităţile extraşcolare sunt fără număr şi fiecare stimulează inteligenţa, creativitatea şi talentul elevilor, le dezvoltă personalitatea, le facilitează relaţiile sociale şi îi incită la o permanentă comunicare. Dovadă, multele răspunsuri de tipul «Vreau să mă înscriu la cercul… » date la chestionarul aplicat de noi îmbobociţilor. 

Foarte mulţi au bifat C.N.M.B. pe lista opţiunilor şi pentru următoarele motive: 

• au făcut gimnaziul la «Mircea» şi s-au bucurat că majoritatea colegilor au rămas aici; 

• calitatea şi calităţile profesorilor; 

• clasele de bilingv, în special cele de germană (cu siguranţă, atracţia seriei!);

• un arbore genealogic împânzit cu mircişti: mama, tata, sora, bunica, purcelul, căţelul, unchiul de gradul 5 şi lista continuă până în-vecii-vecilor-amin… Exemplu: «Aş dori să dau un răspuns simplu, dar sincer: poate pentru că aici au absolvit şi părinţii şi unchii şi mătuşile mele, poate pentru că în fiecare dintre ei arde acum, neîncetat, sufletul de mircist, poate pentru că am văzut în ei ceea ce vreau să văd pe viitor şi în mine, poate pentru că mi-am dorit şi eu să rămân în amintirea acestui liceu aşa cum au făcut şi ei.» Eeeei, mai vedem noi!; 

• pentru că sunt mai puţine influenţe negative în acest liceu decât în altele; 

• câţiva curajoşi au recunoscut că au fost împinşi de părinţi (trist, dar adevărat!), iar alţi curajoşi, probabil practicanţi de sporturi extreme (haha, glumă seacă), au spus că… şi-au urmat instinctul; 

• media babană, carneţelul de elev plin de 10 şi rezultatele foarte bune la examene îi fac pe cei ce termină gimnaziul să se îndrepte spre licee care cer astfel de rezultate. Fie că te-ai chinuit să faci rost de note bune, fie că te-a făcut mami deştept, ţine minte: în momentul în care intri la liceu, coroniţele tale din generală aproape că sunt egale cu zero! Greul de-abia acum începe şi depinde de tine cum te descurci, cum te adaptezi, cu cine te împrieteneşti.;

• pentru că au auzit ei din stânga şi din dreapta, de la vecina sau de la cineva din interior cum că «Mircea» ar fi cel mai tare, cel mai mare, cel mai wowowow. Şi, ce să ne ascundem dup’ dejeţel: ESTE! Iulia, o fată de-a noua care a început să se frământe încă de prin clasa a cincea (!) la ce liceu să meargă, a scris: «Desigur, toată lumea era Mircea, Mircea, vai! Mircea. […] Timpul a trecut, iar ambiţiile mele au crescut zilnic, ajungând să vreau doar „Mircea“. „Ovidius“ începuse deja să nu mă mai atragă.» Bravo! 

Acestea fiind spuse, am lăsat ce-i mai bun la sfârşit. Iată răspunsurile care m-au făcut pe mine să râd şi să plâng: 

«Am ales „Mircea“ deoarece, după terminarea clasei a douăsprezecea, când mă va întreba o persoană unde am terminat liceul, poate se va uita altfel la mine când îi voi preciza acest liceu.» 

«Sunt în acest loc deoarece a trebuit să aleg între cele mai bune două licee din oraş: „Mircea“ şi „Ovidius“. Cum la „Ovidius“ se învaţă mai mult şi profesorii sunt mai exigenţi, am ales liceul „Mircea“ (desigur că şi părinţii m-au împins să-l urmez!). Pot să vă spun că a fost o simplă întâmplare că mă aflu aici, fără să specificăm motivul părinţilor.» 

«Am ales liceul acesta din mai multe considerente, primul fiind faptul că mi-a plăcut structura acestuia. Holurile liceului sunt realizate într-un mod aparte, iar atmosfera din interiorul curţii are o tentă medievală.» Te asigur că ai perfectă dreptate! 

P.S. Mami, către Ioana: «Eeeee, Ioana, şi tu acuma, ce tot comentezi? Ia spune, tu de ce-ai ales „Mircea“?» 

Tăcere… Mi-a închis cioculeţul. Nu-s mai cu moţ, am ales şi eu ca toată lumea, după zvonuri, după prieteni, după medie, nu am făcut cercetări amănunţite, nu am avut motive speciale şi, exact ca bobocii de anul acesta, m-am trezit la «Mircea». Indiferent cum s-a-ntâmplat, sunt fericită că am făcut alegerea pe care am făcut-o“, de Ioana Capotă, clasa a XI-a B

Sursă foto: Revista Zări Alb Astre

Descarcă gratuit revista Zări Alb Astre, nr. 2, anul II, din Biblioteca Virtuală 

Citește și:

„Zări Alb Astre“, revista inaugurată în urmă cu 75 de ani ca un manifest al tinerei elite mirciste „după lunga furtună a omenirii“ 

Biblioteca Virtuală „Zări Alb Astre“

0 0 voturi
Article Rating
Abonează-te
Anunță-mă despre
0 Comments
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
WordPress Cookie Plugin de la Real Cookie Banner