-
- MERITO este un proiect înființat de profesori pentru profesorii din România și are rolul de a schimba perspectiva societății asupra educației din școli, grădinițe și licee. Pentru prima oară în istoria sa, forumul proiectului a avut loc în Dobrogea, în data de 18 februarie 2023, la C.N.M.B., unde zeci de cadre didactice s-au adunat și au dezvoltat o nouă viziune asupra învățământului.
Încă de la începutul timpurilor, oamenii și-au dorit mai mult în toate privințele: politică, societate, resurse… iar lista continuă la nesfârșit. Totuși, un subiect recurent ajunge foarte des pe buzele elevilor, studenților, și tuturor celorlalți oameni din sistemul educațional din România: profesorii. Aceștia primesc foarte multe critici mai ales din partea generației de astăzi, fiind judecați ca un tot unitar, chiar dacă fiecare profesor are o viziune unică asupra școlii. Dacă întrebați mai mulți școlari câți profesori le plac cu adevărat, s-ar putea să vă întristeze adevărul. Din păcate, regimul comunist a devenit una dintre sursele principale de învinuire pentru cadrele didactice, ironic fiind faptul că majoritatea „criticilor“ nici măcar nu erau născuți în acea perioadă.
Aici intervine „MERITO“, un proiect ambițios pornit de un grup de profesori care și-au asumat misiunea de a schimba atât perspectiva elevilor asupra școlii, cât și modul de predare al dascălilor. Un fragment din manifestul proiectului rezumă exact scopul MERITO: „Avem profesori valoroși în România și ne propunem să le spunem «Mulțumim pentru efortul vostru, mulțumim pentru schimbarea pe care o produceți în tineri!»(…) Educația este fundamentul unei națiuni. Nimeni nu contestă asta, dar e genul de prioritate de care uităm în fiecare zi. Iar schimbările din educaţie cer, de cele mai multe ori, zeci de ani pentru a da rezultate. Este nevoie de o reconstrucţie a prestigiului social al meseriei de învăţător/profesor. Cei demni de respect și de admiraţie trebuie să primească recunoaștere publică, cu voce tare. Aceasta-i misiunea pe care și-o propune proiectul nostru.“ [1]
Prin întâlniri, ateliere și forumuri, comunitatea profesorilor MERITO s-a mărit, ajungând la aproximativ 90 de cadre didactice partenere. Evenimentele constante au atras, de-a lungul anilor, peste 4.000 de dascăli, dar unul dintre obiectivele mărețe ale proiectului este răspândirea cunoștințelor la încă 50.000, deoarece „este nevoie de un nucleu care să dea startul schimbării“, a declarat domnul Lucian Oprea, profesor de Fizică și co-organizator al Forumului MERITO Dobrogea 2023. „Dacă ajungem la 50.000 de profesori, măcar cu mesajul, nu să fie neapărat în MERITO, schimbarea devine ireversibilă“, a adăugat acesta.
Primul forum MERITO din Dobrogea a avut loc sâmbătă, 18 februarie 2023, la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ Constanța. Pentru prima oară în istoria proiectului, forumul a constat în două sesiuni de ateliere, nu doar una, iar peste 80 de cadre didactice din toată țara au participat. 12 profesori MERITO au susținut ateliere cu diverse tematici, care mai de care mai inedite. Astfel, după aceste activități în care „inovație“ și „creativitate“ au fost cuvintele cheie, participanții au plecat nu doar cu o diplomă, ci și cu o perspectivă lărgită asupra predării.
Dacă am fi să tragem niște concluzii din această „comuniune tumultoasă“, cum ar numi-o domnul Oprea, oare ce am înțelege? Din perspectiva adolescenților, există profesori mișto și profesori comuniști(scuzați exprimarea). Totuși, acest proiect este dovada că există mulți(chiar foarte mulți) mentori care vor să întărească relația elev-profesor și care iau inițiativă. „O să rămâneți surprinși, sau nu, dar interes în interiorul breslei noastre există pentru schimbare. Și asta este foarte bine.“, ne-a spus domnul Oprea. Ei bine, asta schimbă situația, nu-i așa?
Este vital ca lumea, în general, să înțeleagă că problemele din societatea actuală nu sunt cauzate de o singură categorie de oameni, ci de mai multe. Da, există persoane care renunță la greu, sau care nici măcar nu se apucă de o treabă, dar există și persoane care se simt inspirate de succesele altora și iau chiar ele inițiativa. Acest grup de profesori dedicați reprezintă chiar nucleul necesar pentru a pune în mișcare o reformă care transformă cele două tabere, școlarii și dascălii, într-o echipă unită care luptă pentru educație la cel mai înalt nivel. „Locomotivele sunt cele care trag în general, și e bine ca garniturile să fie formate din vagoane foarte bine mobilate, dar ceea ce propulsează întotdeauna o societate sunt elitele.“, a fost perspectiva filozofică pe care domnul Oprea ne-a împărtășit-o. Din păcate, respectul pentru această meserie se pierde, tot mai puțini tineri fiind atrași de profesorat, dar proiectul MERITO își propune să refacă capitalul credibilității de profesor.
Până una alta, întrebarea decisivă rămâne: într-o lume în care mulți dau vina pe ceilalți pentru eșecurile personale și în care mulțimea dă tonul, nu este reconfortant să știm că există oameni care nu se lasă duși de curent, ci își creează propriul fluviu?
Sursă foto: Forumul MERITO – Denis Bărbos
Citește și: Proiectul MERITO, puntea către perspective didactice diferite
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
[1] Extras din manifestul proiectului MERITO