zari albastre

ZĂRI ALB ASTRE

ZăriAlbAstre2013: „Şi în momentul ăla jur că dădeam toţi la medicină“ de Ilinca Bogaciov, clasa a XI-a B

ZăriAlbAstre2013: „Şi în momentul ăla jur că dădeam toţi la medicină“ de Ilinca Bogaciov, clasa a XI-a B

Redăm în cele ce urmează articolul scris de Ilinca Bogaciov, clasa a XI-a B, publicat în numărul 1 din anul II al Revistei Zări Alb Astre pe care o puteți citi integral în Biblioteca Virtuală a revistei. 

„Ce trend-uri mai bântuie prin bătrânul liceu? Nu ştim la alţii cum e, dar în liceul nostru cei care s-au hotărât deja că vor susţine admiterea la Facultatea de Medicină sunt aproape la fel de mulţi ca cei care au iPhone, iar ăsta nu-I puţin lucru. Arunci o piatră în C.N.M.B., rişti să dai peste un viitor medic (nu că ai avea motiv să arunci o piatră în C.N.M.B.!). Şi pentru că ne-a surprins (plăcut, desigur) interesul mirciştilor de a salva vieţi for a living, ne-am grăbit să-i întrebăm pe câţiva cum şi-au descoperit pasiunea care pare să anime întreaga generaţie. 

Pe lângă câteva răspunsuri categorice, de genul «Asta am vrut dintotdeauna» sau «Îmi place şi ştiu că ar fi potrivit pentru mine», am dat peste fel şi fel de mărturisiri. Ne-am lovit des de «Nu am unde să dau în altă parte» sau «E o meserie din care se fac bani». «Şansa de a ajuta/a schimba lumea/a fi alături de oameni» atârnă, totuşi, greu pentru cei mai mulţi. «Faptul că pot cunoaşte corpul uman îmi creează impresia că sunt mai puternic», ne-a mai răspuns cineva. Câţiva sunt convinşi că «Aşa îmi voi găsi mai uşor un loc de muncă» sau că «Mă pot realiza în viaţă prin această meserie» (pe plan financiar, bănuim noi). Unii au recunoscut însă că părinţii i-au încurajat în direcţia asta (iar alţii nici n-au trebuit să o facă; ne-am dat seama din context). În fine, «Chiar dacă e mult de învăţat şi nu prea mă omor după biologie (?!), mi-ar plăcea să fiu medic.» 

În orice caz, pentru bani sau pentru oameni, nu-i nimic mai în trend zilele astea decât să dai la medicină. Viitorul sună bine. Dacă nu pentru români, cel puţin pentru omenire – căci mulţi dintre viitorii medici au decis deja: «Cu meseria asta vreau să plec în străinătate.» Ei, acum nu ne putem preface că am rămas surprinşi să auzim aşa ceva. S-au scris sute de articole despre starea sistemului medical românesc; informaţia trebuie că a ajuns şi la ei. Da, sistemul e bolnav. Dar va supravieţui, căci cei care rămân în ţară îl vor resuscita. Până atunci, însă, tot ne pleacă medicii.“, de Ilinca Bogaciov, clasa a XI-a B

Sursă foto: Revista Zări Alb Astre

Descarcă gratuit revista Zări Alb Astre, nr. 1, anul II, din Biblioteca Virtuală 

Citește și:

„Zări Alb Astre“, revista inaugurată în urmă cu 75 de ani ca un manifest al tinerei elite mirciste „după lunga furtună a omenirii“ 

Biblioteca Virtuală „Zări Alb Astre“

0 0 voturi
Article Rating
Abonează-te
Anunță-mă despre
0 Comments
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile

Cele mai recente articole

WordPress Cookie Plugin de la Real Cookie Banner