Redăm în cele ce urmează articolul scris de prof. Gabriela Constantinescu și prof. Cătălin Zîrnă, publicat în numărul 1 din anul II al Revistei Zări Alb Astre pe care o puteți citi integral în Biblioteca Virtuală a revistei.
„Pledoarie despre un liant între matematică şi educaţie
La început a fost ideea……… Ideea unei noi reviste! Ideea incitantă de a crea, de a spune ceva, ideea de nou, ideea de schimbare, de provocare.
Dar, deodată, totul se scufundă în banal, apare inevitabilul De ce? De ce iar matematică, de ce altă revistă, de ce VECTOR, de ce…? Întrebări posibile, întrebări probabile, întrebări inevitabile. Şi totul în condiţiile în care se poate vorbi de o adevărată inflaţie în rândul publicaţiilor de profil scrise sau online, în condiţiile în care Internetul a devenit de mult cea mai eficientă metodă de a ajunge la informaţii clare, exacte, în condiţiile în care un simplu click te afundă într-un noian de probleme clasice sau noi, date sau nedate pe la concursuri, cu sau fără rezolvări, updatate, transformate, desenate, apple-ate, discutate prin forumuri … Pe de altă parte, trebuie să recunoaştem că aproape orice discuţie despre matematică presupune multă, poate prea multă pasiune. Şi cei pro şi cei contra aduc argumente puternice, susţinute cu tărie. E clar că în acest etern conflict este greu să găseşti o rezolvare.
Dar ajunge, prea multe gânduri negre: motivaţia începe să prindă contur, răspunsurile apar firav la început, dar apoi din ce în ce mai sigure: Pentru că trebuie să încercăm… Încercăm să oferim o alternativă, să arătăm că matematica există dincolo de manual sau culegeri, dincolo de teoreme sau leme, dincolo de lucrări sau teze, dincolo de catalog sau tablă, poate dincolo de orice limită. Încercăm să arătăm o lume, poate necunoscută pentru destul de mulţi, în care matematica devine mai prietenoasă, mai accesibilă, mai naturală. De fapt, devine de-a noastră.
În acest moment, hotărâţi fiind în demersul nostru, o nouă întrebare: Ce vrem să facem? Aparent nimic deosebit. Greu să trezeşti un interes real. Greu de găsit conţinuturi care să stârnească interesul unor categorii aparent disjuncte de cititori: cei cărora le place şi cei cărora nu le place matematica. Dar ideea rămâne incitantă.
Şi astfel revista se schiţează rapid, ca un pariu ce-l vrem câştigat cu mentalitatea celor sceptici, iar denumirea apare într-un mod simplu şi firesc, parcă fără alte alternative: VECTOR, pentru că prin revistă vrem să arătăm o nouă direcţie, cea a bunului simţ matematic precum şi pentru că multe din cele care păreau de neînţeles vor căpăta sens. Natural şi simplu, prin matematică şi pentru matematică vom contura esenţialul, descifrând delicat complexitatea a ceea ce ne înconjoară.
Structura sa este, de asemenea, flexibilă. Unor rubrici permanente – Profile, Puncte de vedere, Controverse – li se adaugă note, vorbe, fapte, umor, logică, toate cu o dinamică, aparent fractală, în fapt controlată, pentru ca şi cel mai sceptic cititor să uite că a zis cândva că matematica este prea rigidă. În plus, ca un adevărat vector de popularizare a vieţii matematice a Colegiului, VECTOR promovează permanent Concursul Naţional «N.N. Mihăileanu», dedicându-i în fiecare an un număr special.
Planul fiind gata, revista virtual conturată, o problemă importantă ridică alte întrebări Cine şi ce va face? Primul nivel de decizie aparţine autorilor. Îşi dau astfel întâlnire în rândurile revistei profesori, elevi, unii împătimiţi ai matematicii, alţii umanişti convinşi sau un pic filozofi, şefi de promoţie, boboci, încercând să surprindă, să nuanţeze creativ ceva unic din matematică. Analiza finală aparţine coordonatorilor: încă o privire, încă o corectură, încă o problemă, o schimbare… şi revista intră la tipar.
Demonstraţia pare a fi încheiată. VECTOR a pledat şi va pleda în continuare pentru rolul determinant al matematicii. VECTOR se doreşte o părticică de educaţie matematică, de fapt, un liant între matematică şi educaţie. VECTOR va ajuta orice mircist, elev sau profesor, să spună din suflet Da! pentru matematică. Şi dacă, totuşi, ca un ecou, departe, se mai aude De ce iar matematică, de ce altă revistă, de ce VECTOR, de ce…, priviţi cu încredere în faţă şi răspundeţi zâmbind tot cu o întrebare: De ce nu?“, de prof. Gabriela Constantinescu și prof. Cătălin Zîrnă
Sursă foto: Revista Zări Alb Astre
Descarcă gratuit revista Zări Alb Astre, nr. 1, anul II, din Biblioteca Virtuală
Citește și: