zari albastre

ZĂRI ALB ASTRE

ZăriAlbAstre2013: „Liberul arbitru“ de Ioan Ignat, clasa a X-a A

ZăriAlbAstre2013: „Liberul arbitru“ de Ioan Ignat, clasa a X-a A

Redăm în cele ce urmează articolul scris de Ioan Ignat, clasa a X-a A, publicat în numărul 1 din anul II al Revistei Zări Alb Astre pe care o puteți citi integral în Biblioteca Virtuală a revistei. 

„Liberul arbitru: acceptăm paradoxul care pluteşte în jurul lui sau căutăm să-l înţelegem? Există cu adevărat? Părerile sunt împărţite, dar trebuie să alegem una! 

Alegerea este baza acestei teorii. Folosim des acest cuvânt, acest concept; trecem prin decizii grele de-a lungul vieţii, dar nu ne putem hotărî fără a căpăta informaţii. 

Consider că, dacă un lucru merită să fie numit mai abstract decât matematica însăşi, aceea ar fi informaţia. Ea reprezintă cheia liberului arbitru, secretul ce descuie uşile şi ne îndeamnă la drum. Ea trebuie să fie intriga din spatele deciziilor noastre. 

Realitatea. Calculele ne îndeamnă să credem că există numai una. Chiar dacă a izvorât din spuma geniului, ştiinţa pură s-a îndepărtat de suflet, de ceea ce numim «a fi uman». Putem spune că a devenit abstractă. Susţin această afirmaţie, oricât de contradictoriu ar suna. Matematica, fizica, chimia explică realitatea care ne găzduieşte trupul şi mintea, care este, deci, fundaţia unei alte realităţi: cea interioară. Cele două lumi sunt legate prin informaţii: poduri fragile care nu aparţin nimănui, nici măcar nu sunt împărţite frăţeşte între maluri. De aceea consider informaţia abstractă: nu şi-a găsit loc în nicio realitate, iar ştiinţa se hrăneşte din aceasta. Dar cum poate un pod, obiect static aflat în afara existenţei pe care mintea noastră şi-o poate imagina, să fie o intrigă a sorţii noastre? 

 

 

Este doar o legătură dintre lumi, un pasaj? Din ce s-a născut? Există liberul arbitru? Nu, nu ar trebui… Dar EU am scris aceste rânduri, nu legile fizicii! Cum să nu existe?! Nu sunt doar martor la aşternerea acestor idei pe foaia albă. Nu accept!

 

 

Nu pot să concep modul în care viaţa noastră este predestinată. Eu am mers unde am mers, am scris ceea ce am scris şi am rezolvat ceea ce am rezolvat. Dar nu există liberul arbitru… Ştiinţa ne spune asta şi nu lasă niciun loc de contradicţie. 

 

 

Asta înseamnă… că trăirile noastre nu au fost nimic altceva decât o serie «ordonată» de impulsuri electrice şi ciocniri moleculare? NU! Nu trăim în realitatea gazdă, doar locuim acolo, în universul cunoscut. Trupul nostru, o aglomerare de materie încărcată cu energie supusă unor formule exacte, ocupă un spaţiu definit şi călătoreşte lent prin timp. Noi trăim în realitatea interioară, împletită din informaţii. Ea şi-a făcut culcuş în mintea noastră. Trăim o senzaţie, o imagine, aş putea spune, a lumii înconjurătoare. Noi trebuie să înţelegem conceptul de informaţie. Nu mai este un pod, ci totul! De la universul pe care l-am creat, până la membrele acestuia, care caută să mângâie spaţiu-timpul. 

 

 

Suntem abstracţi şi unici. Mintea noastră se află în contradicţie cu gazda! Există liberul arbitru!“, de Ioan Ignat, clasa a X-a A

 

 

Sursă foto: Revista Zări Alb Astre

 

 

Descarcă gratuit revista Zări Alb Astre, nr. 1, anul II, din Biblioteca Virtuală 

 

 

Citește și:

 

 

„Zări Alb Astre“, revista inaugurată în urmă cu 75 de ani ca un manifest al tinerei elite mirciste „după lunga furtună a omenirii“ 

 

 

Biblioteca Virtuală „Zări Alb Astre“

0 0 voturi
Article Rating
Abonează-te
Anunță-mă despre
0 Comments
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile

Cele mai recente articole

WordPress Cookie Plugin de la Real Cookie Banner