zari albastre

ZĂRI ALB ASTRE

ZăriAlbAstre2013: „Obiceiuri de Sfârşitul Lumii“ de Valentin Călinescu, clasa a IX-a A

ZăriAlbAstre2013: „Obiceiuri de Sfârşitul Lumii“ de Valentin Călinescu, clasa a IX-a A

Redăm în cele ce urmează articolul scris de Valentin Călinescu, clasa a IX-a A, publicat în numărul 1 din anul II al Revistei Zări Alb Astre pe care o puteți citi integral în Biblioteca Virtuală a revistei. 

„Având în vedere faptul că sfârşitul lumii vine o dată sau de două ori pe an, acesta ar trebui declarată sărbătoare internaţională. Despre asta vorbeam seara trecută:

– Când cade sfârşitul lumii anul ăsta?

– Pe 21 decembrie.

– Şi ce îl va provoca?

– Nu ştii? Toată lumea vorbeşte despre asta. Unii oameni au început să se adăpostească în buncăre. Calendarul mayaş se termină pe 21 decembrie.

Ca orice sărbătoare care se vrea a fi respectată, Sfârşitul Lumii ar trebui să aibă propriile simboluri, obiceiuri şi tradiţii. Cum de Crăciun îl avem pe Moş Crăciun, care aduce cadouri, şi de Paşti pe Iepuraşul de Paşte, care face acelaşi lucru, Sfârşitul Lumii l-ar putea avea pe Nostradamus care aduce preziceri «la fetiţe şi băieţi». Cum se întâmplă şi de Crăciun, numai copiii cuminţi vor primi preziceri de la Nostradamus, ceilalţi vor trebui să trăiască neştiind ce li se poate întâmpla. 

Comersanţii cu costume de închiriat vor avea un motiv de bucurie de Sfârşitul Lumii. La grădiniţe şi la şcoli va veni «negreşit» Nostradamus şi va prezice viitorul fiecărui copil, urmând ca, la sfârşit, să prezică următorul sfârşit al lumii, cu motivaţia de rigoare. 

De asemenea, în fiecare an sfârşitul lumii e provocat de altceva. Într-un an e un asteroid, altă dată se aliniază planetele sau o civilizaţie străveche îşi termină calendarul. Profitând de acest lucru, în fiecare an decoraţiile ar putea fi altele. Când loveşte asteroidul, se poate adopta o temă spaţială, când lovesc mayaşii, se pot vinde costume de Quetzalcoatl şi aşa mai departe. Restaurantele pot pregăti o cină festivă de Sfârşitul Lumii, bazată pe principiul «Dacă tot mori, măcar să nu mori nemâncat», servită în buncăr. Oamenii se vor aduna la restaurante şi vor sta treji până la miezul nopţii. Cine ar vrea să-l prindă Sfârşitul Lumii dormind? 

La colţ de stradă, «iluminaţii» ar putea explica secretele lor ascetice şi vinde amulete care să te salveze pentru numai 99.99. Sloganul «100 lei sau mori!» mi se pare convingător. Cum frica de moarte este în natura umană, aceasta ar putea fi o afacere foarte profitabilă. O singură problemă este: atunci când clienţii se vor întoarce furioşi că n-a venit sfârşitul lumii. Dar iluminaţii îl pot prezice pe următorul. Totuşi, amuletele de la Sfârşitul trecut nu mai fac faţă Sfârşitului viitor, deci trebuie neapărat făcut un upgrade care trebuie să fie mai ieftin decât dacă s-ar cumpăra o amuletă nouă.

De asemenea, preţul amuletei va fi direct proporţional cu numărul de persoane care pot fi salvate. «Dacă vrei să-ţi salvezi toată familia, cumpăra o amuletă pentru 5 şi ai reducere de 10%»

Cum nu toţi oamenii vor vrea să meargă la restaurant, Sfârşitul Lumii se va petrece şi la rude. Oamenii îşi vor oferi amulete unii altora. Nu poţi să vii cu mâna goală la ultima ta masă, trebuie să le aduci ceva şi celorlalţi. Preferabil ar fi să fie ceva care să-i scape de moarte, dar poţi aduce ce vrei tu. O farsă bine jucată ar fi ca la miezul nopţii să apară cineva îmbrăcat în Quetzalcoatl şi să rostească nişte incantaţii în limba mayaşilor, apoi să spună «Veniţi cu mine!» şi să dispară misterios. 

Din atâtea variante, ai de unde alege. Depinde numai de tine cum îl vei onora pe Nostradamus. Aşadar, tu cum vei petrece Sfârşitul Lumii din acest an?“, de Valentin Călinescu, clasa a IX-a A

Sursă foto: Revista Zări Alb Astre

Descarcă gratuit revista Zări Alb Astre, nr. 1, anul II, din Biblioteca Virtuală 

Citește și:

„Zări Alb Astre“, revista inaugurată în urmă cu 75 de ani ca un manifest al tinerei elite mirciste „după lunga furtună a omenirii“ 

Biblioteca Virtuală „Zări Alb Astre“

0 0 voturi
Article Rating
Abonează-te
Anunță-mă despre
0 Comments
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile

Cele mai recente articole

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner