zari albastre

ZĂRI ALB ASTRE

„Brainstorm“ – un apel direct către societate

„Brainstorm“ – un apel direct către societate

  • Piesa de teatru „Brainstorm“, în regia lui Dan Solcan aduce pe scenă viziunea adolescenților despre experiențele lor în relație cu figurile parentale din viețile lor. Totodată, se accentuează modul de funcționare a psihicului vârstei acesteia, explicând amănunțit „de ce?“ tinerii reactionează astfel.

  Nu știam nimic despre spectacolul „Brainstorm“, în regia lui Dan Solcan (un bărbat de 48 de ani cu barbă și mustață“ – proiectulmerito.ro) și nu aveam nicio idee despre ce va fi vorba. Totuși, am decis să urmăresc piesa de teatru… și n-a fost o decizie rea.

  O creație artistică realizată de trupa 3,14 (a nu se citi treivirgulăpaisprezece) din cadrul liceului B.P. Hașdeu din Buzău, formată din: Toader Bianca, Toader Anca, Scarlat Izabela, Gales Vlad, Oncioiu Sara, Balota Iris, Ghica Adelina, Mesterelu Ruxandra, Hanganu Alexandra, Citrea Andrei, State Mario, Moise Alexia, menită să surprindă sentimentele trăite de tineri pe parcursul adolescenței, a reușit să readucă la viață sentimentele conservate în adâncul sufletului. Aceasta fiind jucată în încheierea proiectului MERITO Dobrogea, a surprins întregul public prin mesajul puternic pe care a reușit să-l transmită, fiind văzut ca un prospect neașteptat.

  Spectacolul începe cu Anca, o tânără de 18 ani care își prezintă prietenii și pune întrebări retorice despre aceștia, ajutând publicul să se simtă mai conectat cu personajele și să se identifice cu acestea. Pe parcursul desfășurării piesei de teatru este ilustrat tezaurul misterios al psihicului adolescentin și sunt prezentate perspective inedite prin monologuri și jocuri precum „am/n-am“. Aceste momente interactive sunt o modalitate distractivă de a aborda subiecte serioase, inconfortabile adultului de rând, totodată implicând publicul.

  În deznodământul piesei de teatru, actorii au venit pe rând în fața spectatorilor și au transmis un mesaj adresat părinților lor, prin care au adus un strop (sau în cazul unora, mai mulți) de sensibilitate, făcându-i să-și rememoreze relațiile lor cu propriii părinți și modul în care aceștia le-au influențat viața. 

  O piesa despre adolescenți, însă nu numai pentru adolescenți

  Înaintea începerii spectacolului, participanții au primit o foaie de hârtie pe care li s-a cerut să completeze fraza: „Dacă mi-aș putea da un sfat mie la 16 ani, aș spune…“. Această inițiativă îi încurajează pe adulți să facă brainstorming despre trecutul lor, să reflecte asupra alegerilor pe care le-au făcut și să își imagineze ce ar fi putut face diferit.

  Este interesant să vezi cum teatrul poate fi folosit pentru a aduce la viață confruntările interioare și emoțiile puternice pe care un adolescent le trăiește. În timp ce majoritatea tinerilor nu are suficientă stimă de sine pentru a vorbi deschis despre acest aspect, este o problemă care afectează multe relații sociale și care poate distruge multe vieți. Dar trupa „treivirgulăpaișpe“ a ridicat mingea la fileu întregii audiențe: nu numai că au avut curajul să joace o piesă cu tematică aspră, ci au reușit și să lanseze un apel către societate, un mesaj criptat pe care nu toți îl vor înțelege. Fiecare om este diferit și acesta nu ar trebui să fie un motiv care să ne separe, ci mai degrabă să ne unească și să fim recunoscători pentru trăsăturile complementare ale semenilor noștri. Acesta este idealul pe care spectacolul „Brainstorm“ tinde să-l atingă.

  În concluzie, dacă vreți să retrăiți emoțiile și trăirile adolescenței, să vă distrați și să vă amintiți de sfaturile pe care le-ați fi dat vouă înșivă la 16 ani, trebuie să mergeți să vedeți piesa „Brainstorm“! Este o experiență teatrală remarcabilă, cu actori talentați și mesaje puternice, dar și cu jocuri distractive și interactive care vă vor face să vă simțiți parte din poveste.

  Dacă sunteți părinți, cu atât mai mult ar trebui să mergeți să vedeți această piesă. Nu doar că vă veți aduce aminte de esența vremurilor dumneavoastră adolescentine, ci și de enigmele pe care nu le-ați putut desluși la vârsta respectivă. Există șanse ca însuși fiul sau fiica dumneavoastră să se confrunte cu astfel de mistere. Mesajul piesei este să îi susțineți mereu și să fiți recunoscători că este copilul dumneavoastră. Aveți ocazia să vizualizați problemele prin care ar putea trece, însă nu le tăiați aripile! Lăsați-i să eșueze lamentabil, dar nu îi lăsați nesprijiniți.

  Sursă foto: Revista Zări Alb Astre

  Citește și: „Suburbia“ la Teatrul „Căluțul de mare” – un spectacol despre tineri care își ratează viitorul, din perspectiva unui tânăr căruia îi e frică să nu își rateze viitorul

  Irina ABAGIU_„Brainstorm“-un apel catre societate 3
  5 3 voturi
  Article Rating
  Abonează-te
  Anunță-mă despre
  0 Comments
  Feedback-uri inline
  Vezi toate comentariile

  Cele mai recente articole

  WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner