zari albastre

ZĂRI ALB ASTRE

ZăriAlbAstre2012: „«Răcnetul Carpaţilor către Mare»“ de Redacția Zări Alb Astre

ZăriAlbAstre2012: „«Răcnetul Carpaţilor către Mare»“ de Redacția Zări Alb Astre

Redăm în cele ce urmează articolul scris de Redacția Zări Alb Astre, publicat în numărul 2 din anul I al Revistei Zări Alb Astre pe care o puteți citi integral în Biblioteca Virtuală a revistei. 

„Revista Răcnetul Carpaţilor către Mare apare foarte rar, şi anume numai cu ocazia săptămânii «Şcoala altfel» (ori cum se va mai numi ea). Este realizată de un grup de juni şi june din C.N.M.B. cu «simţ enorm» şi iscusinţă limbistică, are tirajul redus la cât se poate fotocopia intern (puţin!) şi circulă din mână-n mână. Trage cu ochiul la ce e prin liceu şi râde cu toţi dinţii. Integrează, caragialian, şi năzbâtii de pe NET. Am citit şi am spilcuit: 

«Semeţul trandafir (Ştiri mondene) 

Şoc şi groază! Juna de numai 18 ani Piţi Manelescu fu prinsă fără cravată ieri de dimineaţă la porţile unui lăcaş de educaţiune. Graţioasa muză a artizanilor locali lipsise mai multă vreme de la studii, după ce se trezi, la un moment, singură şi ambetată. O grozavă depresiune puind stăpânire pe sufletul său delicat, Piţi se refugie în braţele unei ezistenţe nocturne din care eşi prin sfătuirile părintelui Sticsu de la Milostiva. Iat-o acum gata a se-ntoarce la dulcele glas al cărţilor. Dar vai! Ajunsă la porţile venerabilului edificiu, organul abilitat îi cere să prezanteze cravata, micuţa legătură, de gât, cu măreţele ziduri ale şcoalei. Juna, înlăcrămată, se roagă iar şi iar, dar soarta nu se-ndură.  Piţi căzu dinou în depresiune. Plecă, spuiind aceste vorbe pătrunzătoare: Din vina mea ţara are un suspin? Atunci orice jertfă este prea puţin! Colegii de faţă fură pătrunşi de emoţiune. 

P.S. În urma incidentului cu cravata de gât, la redacţiunea Răcnetului s-a adus, de către un  adorator, următoarele stihuri plăsmuite din jurări, nădejdi, uimeală. Citindu-le, toţi confraţii gazetari sbucniră în lacrămi.

Foculŭ

Piţi, pojar al sufletului meu,
Ia-mi trupul înfierbat de neputinţă,
Şi-l stăpâneşte-asemeni unui zeu,
Iar eu mă voi supune cu credinţă!
Azi mânurile-ţi nu mai se aprind
De-a mele mânuri pline de dorinţă…

Fiori, vârteje, tremur mă coprind:
Când înviez, când caz în nefiinţă.

O! Pârjoleşte-mi inima din mine,
Fii simţitoare ca şi în trecut!…
Aidi să-ndreptăm tot răul înspre bine
Şi să păşim voios spre absolut!»“, de Redacția Zări Alb Astre

Sursă foto: Revista Zări Alb Astre 

Descarcă gratuit revista Zări Alb Astre, nr. 2, anul I, din Biblioteca Virtuală 

Citește și:

„Zări Alb Astre“, revista inaugurată în urmă cu 75 de ani ca un manifest al tinerei elite mirciste „după lunga furtună a omenirii“ 

Biblioteca Virtuală „Zări Alb Astre“

0 0 voturi
Article Rating
Abonează-te
Anunță-mă despre
0 Comments
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile

Cele mai recente articole

WordPress Cookie Plugin de la Real Cookie Banner