zari albastre

ZĂRI ALB ASTRE

Trei oratori de talie mondială au oferit mentorat gratuit la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“

Trei oratori de talie mondială au oferit mentorat gratuit la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“

  • Astăzi, 15 martie 2023, la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ au fost invitați trei vorbitori din cadrul organizației Global Leadership Partners. Aceștia – lucrând în poziții înalte în companii cunoscute la nivel mondial –  au vorbit despre importanța alegerii unei cariere potrivite, având în vedere atât pasiunile, cât și tipul personalității fiecărui elev.

  Cei trei oratori au fost Scott Liston (director al companiei MLA, are o experiență de 22 de ani lucrând la Procter & Gamble), Gayle Bicknell (directoare, timp de 10 ani, a unei școli private, a deținut funcții importante și în compania Corning Incorporated și în timpul serviciului ei militar) și Van Bicknell (la fel ca soția lui, acesta a lucrat ca manager timp de 31 de ani la Corning Incorporated și 4 ani în armata americană). 

  Vorbitorii au organizat un seminar interactiv pentru elevii claselor liceale. Printr-o prezentare activă și prin jocuri de atenție și de lucru în echipă, participanții au fost provocați să-și pună întrebări importante despre ei înșiși. Elevii au trebuit să se gândească la calitățile și la talentele lor dominante, dar și la domeniile pe care ar trebui să le îmbunătățească.

  O idee importantă a fost subliniată la începutul seminarului, printr-un joc de Kahoot. O întrebare din poll-ul respectiv le cerea elevilor să aleagă între a avea un job stabil și a fi antreprenor. Cei mai mulți au optat pentru acțiunea întreprinzătoare, dovedindu-și astfel, în ochii lui Gayle Bicknell, curajul de a-și asuma riscuri, ambiția de a-și urma pasiunea și de a-și îndeplini dorințele.

  Scopul principal al activității a fost de a îndruma tinerii să lupte pentru maximizarea potențialului lor. Elevii au fost provocați să se gândească la ce înseamnă pentru ei succesul. Planificarea carierei este descrisă ca un proces continuu, în care elevii trebuie să se autoevalueze, să exploreze oportunitățile oferite de abilitățile și de aptitudinile lor și să dezvolte un plan care, în cele din urmă, va trebui executat. În acest scop, cei trei au dat exemple concrete din viața lor.

  De asemenea, tinerii au fost încurajați să se ocupe de dezvoltarea inteligenței emoționale. Vorbitorii au evidențiat diferența dintre coeficientul emoțional (EQ) și coeficientul de inteligență (IQ), care măsoară inteligența umană în sensul capacităților cognitive. Inteligența emoțională reprezintă abilitatea de a ne gestiona emoțiile și de a le recunoaște pe ale celor din jur. 

  Nu este de ajuns să lucrăm singuri; uneori, îndeplinirea unei sarcini necesită colaborarea între mai multe persoane, fiecare cu alte aptitudini. Un lider bun știe cum să îi facă pe toți membrii echipei să lucreze împreună, fiecare contribuind cu câte ceva, spuneau prezentatorii.

  „Ca să te dezvolți, trebuie să te cunoști“ – John Maxwell

  Un factor important în alegerea unei cariere este determinarea personalității. Astfel, elevii sunt îndrumați să parcurgă un test de personalitate (DISC, Myers Briggs sau Enneagram).

  Testul DISC a fost conceput pentru a ajuta oamenii nu numai să se înțeleagă pe ei înșiși, ci și pe cei din jur, pentru a reduce conflictele și pentru a îmbunătăți relațiile interumane. Testul prezintă două „dimensiuni“ ale personalității: hotărât/reținut și concentrat pe colaborarea cu alți oameni/pe rezolvarea unor sarcini de lucru. 

  Astfel, se conturează patru tipuri de personalități: oamenii pot avea un caracter dominant (persoane concentrate pe finalizarea sarcinilor), influent (persoane care pun accent pe relațiile cu cei din jur și pe influențarea lor într-un anumit scop), stabil (oameni cu o fire deschisă și cooperantă), conștiincios (oameni concentrați pe îndeplinirea corectă și eficientă a sarcinilor). Vorbitorii invitați au oferit exemple de cariere potrivite pentru fiecare categorie.

  La finalul seminarului, elevii au participat la un joc, împărțiți în două echipe. Unind mai multe semicilindre, trebuiau să creeze o pistă pentru o bilă. La finalul traseului, bila trebuia să ajungă într-un pahar de plastic, fără să cadă de pe toboganul format. Echipa care reușea să obțină cel mai scurt timp de deplasare câștiga. 

  Prin acest joc, tinerii au fost provocați să lucreze împreună și să coopereze spre îndeplinirea unei sarcini. Au fost învățați că munca fiecărui membru al echipei contează, întrucât greșeala unuia dintre ei îi putea costa pe toți titlul de învingători.

  În cele din urmă, oratorii au reușit să-și îndeplinească scopul din cadrul seminarului, ajutând elevii să-și descopere pasiunile, aptitudinile și punctele slabe, după cum a spus unul dintre elevii participanți. Tânărul a considerat seminarul folositor, întrucât a fost determinat să se gândească la viitoarea sa carieră, la ce vrea să facă după liceu. 

  El a înțeles cât de importantă este inteligența emoțională în viața de zi cu zi și, implicit, lucrul în echipă. Totodată, vorbitorii au pus accent pe tipul personalității fiecăruia, făcându-i pe elevi să observe diferențele dintre ei și prietenii lor – provocându-i, în același timp, să lase deoparte aceste deosebiri și să muncească impreună spre îndeplinirea unei sarcini comune – și să-și dea seama ce ar implica un job potrivit pentru ei.

  Mai departe, cei trei experți le-au oferit mirciștilor oportunitatea de a participa la o sesiune gratuită de mentorat de-a lungul unei ore petrecute la Starbucks. Prima sesiune s-a desfășurat pe 15 martie, de la ora 18:00. Urmează și alte sesiuni de îndrumare la care elevii sunt nerăbdători să participe. 

  Grupul Global Leadership Partners își va desfășura următoarea prezentare la Facultatea de Litere a Universității Ovidius din Constanța. Tinerilor participanți la primul eveniment li s-a oferit șansa să ia parte și la activitățile viitoare ale organizației.

  Sursă foto: Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ Constanța

  Citește și: Caravana ASCB a ajuns la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“!

  5 1 vot
  Article Rating
  Abonează-te
  Anunță-mă despre
  0 Comments
  Feedback-uri inline
  Vezi toate comentariile

  Cele mai recente articole

  WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner