zari albastre

ZĂRI ALB ASTRE

ZăriAlbAstre2014: „Repetenţia lui Tudor Chirilă“ de Cristina Cucoaniş, clasa a X-a E

ZăriAlbAstre2014: „Repetenţia lui Tudor Chirilă“ de Cristina Cucoaniş, clasa a X-a E

Redăm în cele ce urmează articolul scris de Cristina Cucoaniş, clasa a X-a E, publicat în numărul 1 din anul III al Revistei Zări Alb Astre pe care o puteți citi integral în Biblioteca Virtuală a revistei. 

„Un nume la auzul căruia mii de inimi de adolescenţi tresar, răscolite de emoţia unei iubiri neterminate sau neîncepute. Toţi îl ştiu pe Chirilă: nonconformist, visător, egoist, sincer, arogant şi talentat. Unii îl apreciază, alţii îl critică, dar, în final, toţi ajung să fredoneze hipnotizaţi «Am doar 18 ani», «Nu am chef azi […] nu te vreau azi, nimic mai uşor». Şi fiecare dintre noi îşi propune, la începutul fiecărei veri, să se îndrăgostească, alimentându-şi dorinţa cu «Undeva prin Vamă» şi stingându-şi-o cu «Buze blonde»

Atâţia ani a stat în faţa noastră, ca un lider: eram noi, Tudor şi restul oamenilor. El însuşi spunea: «Sunt în proces cu lumea». A transformat Vama Veche în «zona sufletelor noastre, fără acces pentru turişti». «Scrisoare pentru adolescenţi» ne-a făcut pe atâţia dintre noi să ne izbim de peretele realităţii şi să dorim să fim altfel decât vor ei să fim, să nu ne lăsam construiţi după modelul bucureşteanului veşnic nemulţumit şi plictisit de aceeaşi cuşcă de blocuri în care se învârte toată viaţa. 

«Trenul accelerat Bucureşti – Mangalia pleacă în 5 minute de la linia 5», aşa suna începutul unei veri pline de emoţie şi dramă adolescentină, bucurie inefabilă şi suferinţă, iubire şi trădare. O vară transfigurată de promisiuni («Vrei soare, soare-ţi dau»), alintări deşarte («pielea ţi-e rudă cu luna») şi extaz erotic («Pe stânci dacă vrei te sărut sau în apă mi-e totuna»). 

Simbol al verii şi al tinereţii, formaţia (pe atunci numită Vama Veche) îndemna prin versuri la îndepărtarea de oraş, pentru a urma chemarea mării: «Singura noastră scăpare, să rămânem toţi la mare!». Imaginea pe care fiecare melodie o evoca era aceea a copilului din noi care aleargă spre mare. Chiar şi atunci când devine adult. 

Timpul a trecut şi, după o perioadă de absenţă, numele trupei a început să apară din nou pe buzele noastre, însă aşa de stingher, incomplet, superficial, parcă nereprezentativ: VAMA! Schimbarea s-a simţit în toate melodiile de pe noul album, mai fade, mai lipsite de… mare, încă încărcate de o oarecare emoţie, dar mai ezitantă şi nu la fel de arzătoare, de nebună: «Eu nu pot şi nu vreau să mor din iubire». Noile cântece schimbă dragostea necondiţionată şi spontană cu căutarea unui sens în marile iubiri şi suferinţe: «O altă femeie va scoate cuţitul pe care cândva l-ai înfipt fără milă, şi poate tot ea-l va înfige înc-o dată. Ce dacă? Iubirea e moartă, dar viaţa trăieşte şi viaţa va naşte o altă iubire, şi-o altă iubire mă va naşte pe mine…»

«Declar pierdută ţara» continuă mesajul motivaţional (pentru noi, tinerii) din vechile melodii, dar într-o manieră plină de reproş la adresa celor de dinaintea nostră, care s-au lăsat conduşi de ei: «Tată, ce-ai facut, tată, cu viaţa ta, cu ţara mea?» 

Nu a trecut mult şi a apărut şi hit-ul verii: «Perfect fără tine». Cântată peste tot, de către oricine, melodia are ca scop atragerea unui nou public. Un public care nu îl reprezenta cândva pe Tudor. Nu am ascultat-o în camera mea de multe ori, cum făceam altădată. Nici nu a fost nevoie, oricum răsuna în tot oraşul la radio şi era promovată peste tot. 

Mai ştii, Tudore, când voiai să ajungi la radio? Spuneai că vrei să audă o ţară întreagă cine eşti tu cu adevărat. Ăsta eşti tu, Tudor? Refrenul sună tare şi vesel, aruncând un mesaj arogant, îngânat de ironicul apelativ «draga mea». În cântec, versurile «Decât premiant în închisoare,/ mai bine repetent în drum spre mare» sunt doar o umbră a trecutului, a ceea ce au însemnat cândva Vama Veche şi Vama Veche. 

Mai ştii, Tudore, când îi reproşai lui Făt-Frumos că te-a lăsat să rătăceşti printre faruri de maşini? Că nu ţi-a explicat ce e Binele? Că tu nu poţi să lupţi singur în onoarea lui? Te-ai simţit abandonat? Ei bine…», de Cristina Cucoaniş, clasa a X-a E

Sursă foto: Revista Zări Alb Astre 

Descarcă gratuit revista Zări Alb Astre, nr. 1, anul III, din Biblioteca Virtuală 

Citește și:

„Zări Alb Astre“, revista inaugurată în urmă cu 75 de ani ca un manifest al tinerei elite mirciste „după lunga furtună a omenirii“ 

Biblioteca Virtuală „Zări Alb Astre“

5 0 voturi
Article Rating
Abonează-te
Anunță-mă despre
0 Comments
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
WordPress Cookie Plugin de la Real Cookie Banner