Redăm în cele ce urmează articolul scris de Costin Dobrin, clasa a X-a F, publicat în numărul 1 din anul III al Revistei Zări Alb Astre pe care o puteți citi integral în Biblioteca Virtuală a revistei.
„«Calitatea unui bun competitor este capacitatea sa de a reveni. Marii campioni au revenit toţi după înfrângeri.»(Sam Snead)
Iulie 2013, Zalău. S-au afişat rezultatele. Sunt primul. După trei ani de zile, am reuşit! Olimpiada Naţională de Ştiinţe pentru Juniori îi adună în fiecare an pe tinerii pasionaţi de ştiinţe, capabili de performanţe interdisciplinare, cele două probe, teoretică şi practică, implicând subiecte de fizică, chimie şi biologie. Particip la această olimpiadă din clasa a şaptea şi la a treia participare am obţinut premiul I. Când afli că eşti primul, că ai reuşit să fii cel mai bun, în orice domeniu, sentimentul este unic. Acest sentiment, agonia de dinaintea afişării rezultatelor şi extazul de după, mă determină să dau totul la fiecare competiţie.
Septembrie 2013, Bucureşti. În urma rezultatului obţinut la faza naţională, m-am calificat în Lotul Lărgit al României pentru Olimpiada Internaţională. A urmat, însă, un moment mai puţin fericit. Un punct mi-a lipsit pentru calificarea la internaţională! Gustul amar îl simt şi acum. Însă adevăraţii campioni reuşesc să găsească motivaţia şi puterea de a merge mai departe după orice înfrângere.
Acum, privind în urmă, încerc să refac traseul care m-a adus până aici. În ciclul primar am cochetat cu muzica, participând la Festivalul de Muzică de la San Remo. Mi-am dat seama că îmi place să cânt, să ascult muzică, dar că nu îmi pot petrece toată viaţa pe scenă. Apoi, doamna învăţătoare m-a călăuzit spre matematică, iar eu, lăsând deocamdată «cariera» artistică în plan secundar, am câştigat taberele naţionale şi internaţionale «Smart» şi «Cangurul Matematic». Totuşi, în clasa a IV-a am participat la Olimpiada Naţională de Educaţie Civică. Mai presus de aceste succese, mi-am dat seama destul de curând că adevărata mea pasiune era pentru domeniile ştiinţifice. De mic am citit foarte multe enciclopedii, lucru care îmi satisfăcea curiozitatea, simţindu-mă atras involuntar, ca de un magnet, de universul ştiinţelor şi al cunoaşterii. De un real ajutor în orientarea mea tot mai clară către ştiinţe a fost şi participarea la cursurile Centrului pentru Tineri Capabili de Performanţă.
Aşa că, începând din clasa a VII-a, am participat în fiecare an la Olimpiada Naţională de Chimie, iar pentru rezultatele obţinute am fost invitat în fiecare vară în Tabăra Naţională de Chimie. În acest moment, pentru clasa a X-a, obiectivul meu este calificarea în lotul României pentru Olimpiada Internaţională de Ştiinţe ale Pământului.
Sunt membru al Centrului de Cercetări al Elevilor şi particip de 3 ani la Space Settlement Design Contest, organizat de NASA, unde cunoştinţele dobândite anterior îmi sunt de mare folos. În august 2013, am participat în Houston la concursul de design spaţial organizat de Johnson Space Center. (Fiind pe tărâm american, nu am putut rata ocazia de a participa la antrenamentele echipei de fotbal american din oraş!)
Dar, în opinia mea, concursurile şi olimpiadele nu sunt numai o confruntare unde contează să câştigi. Toţi spun că e important să participi şi au dreptate. Esenţa olimpiadelor este că ai ocazia unică de a cunoaşte tineri pasionaţi şi de a lega prietenii pe termen lung.
Pentru mine, să fii olimpic nu înseamnă să stai zi de zi la birou cu cine ştie ce culegere în faţă. Trebuie să-ţi trăieşti viaţa din plin. Încerc să am cât mai multe pasiuni şi cât mai diverse. În afară de ştiinţe, îmi plac şi limbile străine. Particip din clasa a V-a la concursul de discurs public în limba engleză şi sunt membru al colectivului de redacţie al revistei MischMasch. Am conştientizat cât de important este să ne implicăm în problematica societăţii şi, de aceea, particip la cât mai multe activităţi de voluntariat, fiind, de asemenea, membru aspirant al «Interact Pontus Euxinus».
Îmi plac sportul în general şi practic fotbalul american în particular. Am avut şansa unică să-mi urmăresc echipa preferată într-un meci desfăşurat la Londra. Ascult cu plăcere muzică, trupa mea preferată fiind «U2». În anul 2009 am fost la Katowice, în Polonia, la concertul trupei. Am doi labradori cu care încerc să petrec cât mai mult timp. Pentru mine, performanţa a fost întotdeauna o prioritate, dar pe primul loc a stat familia, care a fost şi este lângă mine la bine şi la greu.
Îmi place ceea ce fac. Îmi place să cred că acest drum l-am ales ori m-a ales el pe mine, dar că, în orice caz, nu este întâmplător. Tind să cred că fiecare se naşte cu un talent, dar depinde de fiecare dintre noi să-şi găsească pasiunea şi să o urmeze.
De-a lungul scurtei mele cariere, Colegiul «Mircea» mi-a oferit cele mai bune condiţii. Profesorii au fost cei care m-au remarcat încă de la început şi m-au încurajat să nu renunţ niciodată şi să urmez drumul anevoios al performanţei. Le mulţumesc pentru dăruirea de care dau dovadă în pregătirea mea.
Nu ştiu ce voi face în viitor. Am ales să aprofundez o paletă largă de domenii pentru a-mi deschide mai multe oportunităţi în viaţă. Sper să fac alegerea corectă.“ de Costin Dobrin, clasa a X-a F
Sursă foto: Revista Zări Alb Astre
Descarcă gratuit revista Zări Alb Astre, nr. 1, anul III, din Biblioteca Virtuală
Citește și: