zari albastre

ZĂRI ALB ASTRE

Mirciștii s-au calificat la etapa națională a competiției europene CanSat 2023 cu echipa TOMIS 9

Mirciștii s-au calificat la etapa națională a competiției europene CanSat 2023 cu echipa TOMIS 9

  • Echipa TOMIS 9 a Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“ din Constanța, coordonată de prof. Ion Băraru, a trecut de preselecția celei de-a noua ediții a concursului CanSat, organizat de Agenția Spațială Europeană (ESA) și participă la faza națională organizată de Agenția Spațială Română (ROSA) și ESERO România, programată să aibă loc între 12 și 14 mai 2023. 

  Echipa este coordonată de prof. Ion Băraru, fiind alcătuită din șase elevi de clasele a IX-a, a X-a și a XI-a: 

   • Alexandru-Rareș Târhoacă;
   • Andrei-Patrick Cioranu;
   • Vlad-Andrei Luțai;
   • Eric-Andrei Ibraim;
   • Cristina-Loredana Popescu;
   • Iarina Ana-Maria Georgescu. 

   CanSat (a nu se confuda cu „ca-n sat“) este o competiție cu un prestigiu de peste 25 de ani la nivel internațional care îi provoacă pe elevi să construiască un minisatelit cât o doză standard de băuturi răcoritoare (de aici vine și denumirea proiectului: can (în engleză) = doză și sat este prescurtatea pentru satelit). Este necesar ca dispozitivul să dispună de diverse funcții, precum comunicații radio și senzori variați. Misiunea principală a ediției din acest an constă în colectarea de date atmosferice în urma lansării minisatelitului folosind o parașută de la altitudinea de 1.000 de metri. 

   Prima etapă a proiectului s-a bazat pe detalierea și susținerea ideilor propuse de echipă în concordanță cu îndeplinirea misiunilor impuse de organizatori. Concret, conform misiunii principale date de regulamentul concursului, fiecare minisatelit trebuie să colecteze date privind nu numai temperatura și presiunea aerului, ci și coordonatele GPS

   „Misiunea secundară aleasă de noi este ca minisatelitul nostru să colecteze date diverse despre mediul în care este lansat, astfel determinând dacă mediul unei presupuse planete străine este potrivit susținerii vieții umane“, au precizat membrii echipei TOMIS 9

   La etapa națională, minisatelitul conceput de echipa Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“ va fi lansat manual de la altitudinea de 1.000 de metri dintr-un avion sau dintr-un elicopter. Ulterior, la etapa europeană (unde sperăm ca echipa TOMIS 9 să se califice), minisatelitul va fi lansat cu ajutorul unei rachete spațiale. 

   Aspecte privind pregătirea și progresul echipei pot fi urmărite pe pagina de web ce poate fi accesată AICI

   Detalii despre ediția din acest an a competiției europene CanSat sunt disponibile AICI.

   Sursă foto: Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ Constanța

   Citește și: Mirunette Education, organizația de coaching personalizat pentru elevi, revine la C.N.M.B.

   0 0 voturi
   Article Rating
   Abonează-te
   Anunță-mă despre
   0 Comments
   Feedback-uri inline
   Vezi toate comentariile
   WordPress Cookie Plugin de la Real Cookie Banner