zari albastre

ZĂRI ALB ASTRE

Sănătatea sufletului

Sănătatea sufletului

Sufletul reprezintă comoara noastră. Este cel mai de preț cadou pe care l-am putea deține vreodată. El este cel ce ne diferențiază de lume. În toată această varietate și multiple asemuiri, sufletul este cel care iese la suprafață și pune capăt oricăror nemulțumiri. El se deosebește prin cortina sa, podoaba chipului – părul, prin oglinda sa – ochii pătrunzători și intangibili, respectiv prin vocea sa, graiul inimii. 

Ori de câte ori sufletul ne este rănit, înghețat de toată răutatea din împrejurimi, efectele se manifestă nu doar în interiorul nostru, ci și în exterior, astfel fiind ușor vizibil când ceva este în neregulă cu noi. Multe lucruri îi pot veni de hac, dar există, de asemenea, o sumedenie de soluții eficiente pentru vindecare. 

Spre exemplu, familia poate reduce întregul stres ce ne frământă, înlătură piatra grea ce zace ca un morman de zăpadă pe suflet, simțindu-ne, în cele din urmă, ușurați și lipsiți de grijile, parcă, interminabile. Familia are acest efect de a evapora întreaga plasă de vapori grei și cenușii ce atârnă deasupra noastră, blocându-ne de la a încolți și înmuguri. Bujorul sufletului nu înflorește din cauza durerilor interioare ce ne bântuie până la final, dacă nu știm cum să scăpăm de ele. 

Când sufletul ni se simte greu, surâsul ce ne luminează chipul pălește, fiind umbrit de o acumulare nesfârșită de tristețe. Ce ne trebuie în astfel de momente tulburătoare și chinuitoare este terapia sufletului, regăsindu-se în afecțiunea la nivel fizic, spre exemplu îmbrățișări sau la nivel spiritual prin vorbe dulci-dulci, dezmierdându-ne precum căprioara care îl dezmiardă pe Bambi

Cărțile, de asemenea, reprezintă un instrument foarte folositor în curățarea sufletului de negrul din viață. Cartea este însăși un suflet mereu deschis. De fiecare dată când inhalez mirosul paginilor, ochii inimii devin mai limpezi și nu-și mai fixează ținta pe problemele amăgitoare. Cartea are acest impact asupra mea. 

Personajele preferate îmi sunt mereu alături, cu ele mă confesez. Este ceva reciproc, căci nu vine numai din partea mea, ci și din a lor. Primul pas ele l-au făcut atunci când mi s-au destăinuit. Două dintre cărțile mele dragi sunt cele intitulate „Lapte și miere“, respectiv „Soarele și florile sale“, ambele scrise de Rupi Kaur

Ele sunt asemenea unui burete, absorb întregile întâmplări și experiențe, transpunându-le pe filele imaculate ale cărților. Fiecare foaie prezintă câte un citat aparte cu mesaje la fel de speciale. Atât de frumos este totul redactat, încât, ori de câte ori parcurg cu privirea acele sintagme, sufletul încercat de viață deja se revigorează. De fiecare dată când totul pare prea mult pentru a îi ține piept și am impresia că regele va fi capturat, cartea mă ajută, mă ține să nu cad și zic, astfel, șah mat! 

Timpul ne-a fost oferit de Dumnezeu încă de la începutul începuturilor cu scopul de a ne valorifica pe noi, în calitate de ființe umane, de a ne diferenția de celelalte vietăți sau ființe necuvântătoare. Este vocea intimă pe care numai El o poate auzi, ale cărei strigăte și plânsete sunt domolite numai prin puterea Lui. Atâta ne iubește Domnul încât ne-a oferit darurile Sfântului Duh. Acest simbol spiritual este atât de pur și curat încât poate fi asemănat cu o icoană, icoana sacră. Este camera unde toate experiențele plăcute sau nu, amintirile frumoase, concepțiile, trăirile și nu numai își au locul. Este cel dintâi dar și cel mai special. Nu poate fi atins, căci este menit simțirii. Este ancora lui Noe, sprijinul nostru de care ne ținem cu atâta ardoare când avem senzația că suntem cu un picior în gol. 

Sufletul este cel dintâi învingător. Când trupul ne cedează, când mintea nu mai guvernează, când corpului i se pierde puterea de a sta vertical, sufletul izbutește. Drept dovadă, ce este mai puternic decât sufletul ce se sfărâmă câte puțin, ce se pierde pe poteci nemaiumblate, dar care, în ciuda tuturor, continuă să trăiască? 

Când suntem întrebați după ce ne ghidăm dintre suflet și minte, alegem cu mare tărie de caracter prima variantă. Motivul acestei puternice afirmații este acela că sufletul este o părticică din Dumnezeu, părticică de care noi avem parte de când ne naștem. Este darul Lui pentru noi. Sufletul și Domnul sunt inseparabile unul de celălalt. Sufletul este ceea ce ne unește cu Divinitatea, căci suntem unul în El. Astfel, el nu poate fi considerat bun sau rău, căci este dincolo de puterea noastră de a percepe și înțelege lucrurile. Este pur și curat asemenea ochiului de fecioară, totul este divin când vine vorba de suflet. Este ceea ce ne salvează de la eșec, de la nereușită. În cele mai întunecate perioade ale vieții noastre, sufletul vine și împrăștie lumină. 

Ochii oglindesc inima. Ceea ce văd oamenii atunci când ne privesc este ceea ce prezintă interiorul nostru. Inima se reflectă în ochii noștri precum lumina lunii se reflectă în luciul apelor. Sunt atâtea mistere, trăiri, povești ce stau pitite înăuntrul nostru. Este o adevărată enigmă pe care nu oricine o poate elucida. Este o carapace sub care nu pot toți intra. 

Fiecare suflet are o pereche, astfel existând denumirea de suflete-pereche. Ele se unesc, se contopesc, forța lor fiind mai presus de orice. Au o afinitate unul pentru celălalt. Se creează o legătură inimaginabilă. Richard Webster, autor celebru din Noua Zeelandă, a afirmat Legătura dintre sufletele – pereche merge mai departe decât «până moartea ne va despărți», pentru că dragostea adevărată nu moare niciodată.“ Nu toți reușesc să-și găsească jumătatea, de aceea trebuie să prețuim acest dar odată ce-l găsim. Mulți se abat de la drumul lor, o iau pe alte căi și văi, îndepărtându-se în neștiință de ceea ce este al lor. Se întâmplă să aleagă persoana nepotrivită pentru ei din cauza unor bariere impuse de societate sau din cauză că sunt prea departe de dragostea adevărată. Când pierzi iubirea, inevitabil, îți pierzi și sinele. Nu dăunează acest lucru atât de tare sufletului, încât, orice ai face, el nu mai poate fi reparat? S-a format deja o prăpastie atât de mare și atât de adâncă, încât nu mai există nicio șansă de a o umple… deja te-ai înstrăinat de adevăratul sens al iubirii. Cât de năpraznic este numai gândul la o asemenea catastrofă… 

Rugăciunea este vindecarea absolută. Este cel mai bun antidot pe care l-am putea lua. Medicamentul pe care nu toată lumea îl valorează. Este atât de pur și curat, culoarea alb i se potrivește atât de bine, încât, fără vreun dubiu, sufletul se află sub tratament. Relele dispar și rămân numai bucuriile și împlinirile. Sănătatea este starea de armonie a corpului, minții și inimii, de aceea este foarte important să nu o neglijăm. Energiile negative se plimbă pe oriunde, dar depinde de noi dacă le lăsăm să acționeze asupra noastră sau nu. Ele nu ne pot afecta dacă le împiedicăm să nu ne intre în minte, căci controlul e deținut de creier. Așa cum un ditamai oceanul nu poate scufunda o barcă doar dacă apa pătrunde în interiorul său, așa și negativitatea din jurul nostru nu ne poate răni. Asta doar dacă îi permitem. 

În această lume unde viciile guvernează, sufletul este singura virtute ce nu se pierde în mulțime. De altfel, virtutea este sănătatea sufletului, în aceeași măsură precum fericirea și dragostea. Inocența ne salvează, deoarece, odată cu ea, puritatea interioară nu dispare, datează mereu și mereu. În cele din urmă, el își arată frumusețea absolută, căci adevărata înfățișare de aur nu este cea fizică pe care cu toții o arată lumii, ci este cea din interior, care nu se fălește pentru a fi văzută. Fără armonie, este imposibil să obții această frumusețe. Chiar și cele mai atractive trăsături faciale sau corporale își pierd farmecul și strălucirea când sunt înlocuite de un suflet urât. A fi frumos pe dinăuntru este o calitate atât de rar întâlnită, încât pare și magică. Este magia pe care cu toții o putem deține, dacă știm cum să ne antrenăm. 

Sănătatea sufletului se regăsește în frumusețea sa. Un termen de mare însemnătate pentru omenire. Cine iubește arta, natura, oamenii, cine-L iubește pe Dumnezeu demonstrează că frumosul există în continuare. Să te afli mereu în slujba frumosului înseamnă să nu te lași acaparat de sentimentele negative ce dau târcoale prin orașe și capitale. Înseamnă dorința arzătoare de a schimba lumea în bine, de a face un loc mai bun de trăit. Frumusețea interioară poate fi asemănată cu perlele din adâncurile mărilor, cu inima oceanului. Cine are parte de ele se simte binecuvântat și norocos. Aceasta frumusețe, frumusețea sufletească, nu se atinge, se simte. Fără ea, totul ar păli în întuneric. Toată strălucirea s-ar estompa și lumina nu s-ar mai aprinde niciodată. Atât de puternică și pură este forța sa. 

Cel dintâi leac ce vindecă rănile sufletului o reprezintă iubirea. Dragostea este o forță vitală creatoare de viață, dar și de suflete, căci prin suflet ne valorificăm. Prin intermediul ei ne arătăm adevăratul chip. Dragostea este cântec pentru inimă. Notele muzicale sunt atât de calde și suave încât topește toți ghețarii și toate lanțurile de țurțuri care trag de suflet. Lumina sa fierbinte încălzește o iarnă întreagă, nefiind necesare eforturi în realizarea acestui lucru. Când totul pare pe picior de ducă, dragostea își face simțită prezența și salvează tot tărâmul vrăjit de la înecul în marea disperată. Noaptea, după lăsarea amurgului, când soarele gentil pleacă și vine în locul său frumoasa si maiestuoasa lună, flacăra iubirii arde așa cum bila sângerie nu ar putea vreodată. Lumina sa este mai aprinsă decât lumina celei mai mari și strălucitoare stele. Este dincolo de hotare, de orizonturi. 

Sufletul înseamnă sinceritate! Cea mai sinceră conversație pe care ai putea-o avea vreodată cu cineva pentru a te confesa este cea purtată cu propriul tău suflet. Cine te cunoaște mai bine decât el? El știe de ce ai nevoie cu mult înainte ca tu să știi. Are această putere de a-ți fi mereu alături. În momentele când te simți singur și ești de părere ca n-ai pe nimeni cu care să poți vorbi despre ceea ce te apasă, suflețelul îți vine în ajutor. Este cel mai bun prieten pe care orice om l-ar putea avea vreodată. Prietenia pe care o ai cu inima este cea mai frumoasă și chiar atinge culmile desăvârșirii, pentru că te unești cu perfecțiunea. Sufletul tău este definiția concretă a perfecțiunii în viață. Odată ce legătura dintre tine și suflet devine indisolubilă, poți fi sigur că așa este și legătura cu Dumnezeu. De neoprit! 

Se spune că esențele tari se țin în sticluțe mici, dar în cazul nostru, esența este sufletul. Este esența care dă gust prăjiturilor. Tortul aniversar prinde altă aromă odată ce își ia extractul din cele patru cămăruțe ale inimii. Esența, acest sirop dulce este complet diferit față de ceea ce știam noi. Nu se vede, nu curge, nu se poate pipăi. Este totul la nivel spiritual, înrămată și atașată într-un tablou fără cusur în interiorul nostru. Toate demonstrațiile științifice își pierd teoria atunci când puterea sufletului preia totul, căci nimic nu este mai puternic decât forța sa indestructibilă. 

Deja știm care este raționamentul minții. Gândește la rece și nu se lasă influențat. Dar oare la fel procedează și sufletul? Răspunsul este NU! El rezonează cu noi pe deplin. Când noi suntem fericiți, fericirea îl acaparează și pe el. Când tristețile se răsfrâng în fața noastră, cioburile tăindu-ne, sufletul simte rănile și durerea provocată. Se adăpostește când căutăm refugiu și zburdă ca mielușeii pe pajiște când ne cresc aripile fericirii absolute. Fericirea, cu toate acestea, este ceva abstract, dar totodată, ceva ce ne-ar îngreuna și mohorî traiul dacă ne-am petrece zilele în absența sa.  În negura vieții, unde până și cel mai mic lucru sau cea mai neînsemnată acțiune este păcat, unicul simbol căruia nu i se șterge inocența și sfințenia este sufletul. El este eroul nostru, salvatorul tuturor. Ne ghidează drumurile asemenea unei stele călăuzitoare. Luminează precum farul și câștigă toate luptele precum Achilles. Este cel care ne menține în viață.

Sursă foto: pexels.com

Citește și: Cât de mult pot să mă apropii fără să te omor?

1 1 vot
Article Rating
Abonează-te
Anunță-mă despre
0 Comments
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile

Cele mai recente articole

WordPress Cookie Plugin de la Real Cookie Banner