zari albastre

ZĂRI ALB ASTRE

Despre mica rochie neagră – un clasic în modă

Despre mica rochie neagră – un clasic în modă

Sursă foto: pexels.com

Ți s-a întâmplat vreodată să nu ai cu ce să te îmbraci? Să intri în criză de timp sau să nu ai nicio idee ce vei purta la un eveniment? Dacă răspunsul este da, atunci articolul acesta este pentru tine!

Un must have este mica rochie neagră sau little black dress, cum mai este cunoscută. Este o piesă fundamentală în orice garderobă, care nu se va demoda niciodată. Această rochie este un all time favourite al doamnelor, deoarece este de lungă durată, versatilă și accesibilă tuturor.

Mulți observatori de modă afirmă că fiecare femeie ar trebui să dețină o rochie neagră simplă, elegantă, care poate fi personalizată mai mult sau mai puțin, în funcție de ocazie. Poate fi purtată atât în timpul zilei, cât și la evenimentele exclusiviste de seară.

„Luxul trebuie să fie confortabil, altfel nu e lux“ - Coco Chanel

Negrul a fost întotdeauna o culoare bogată în simbolism. Reprezenta bogăția în secolul al XVI-lea, romantismul și arta în secolul al XVIII-lea. Ann Demeulemeester spunea „Negrul este poetic. Cum îți imaginezi un poet? Într-o jachetă galbenă strălucitoare? Probabil că nu“.  Pe măsură ce a început epoca victoriană, negrul a trecut de la o culoare de artă la una de durere și doliu.

În 1926, Chanel a publicat o imagine cu o rochie neagră scurtă și simplă în Vogue american. Era lungă până la gambă, dreaptă și decorată doar cu câteva linii diagonale. Rochia neagră era simplă și accesibilă femeilor din toate clasele sociale. Vogue a spus că aceasta va deveni „un fel de uniformă pentru toate femeile cu gust“.

Prima schiță „Little Black Dress“ (LBD), revista „Vogue“, 1926
Coco Chanel
Sursă foto: revista „Vogue“

Acest lucru, precum și alte modele ale casei Chanel, au ajutat să disocieze negrul de doliu și să-l reinventeze ca uniformă a celor de înaltă clasă, bogați și șic. Așa cum însăși Coco a proclamat: „Am impus negrul: este încă puternic și astăzi pentru că negrul șterge totul în jur.“

Totuși, nu Chanel a inventat-o, căci acest model de rochie era cel mai purtat după al Doilea Război Mondial, compoziția fiind modestă şi ieftină, din material puţin, apropiată de corp. Aceasta era rochia cu care femeia trebuia să facă faţă multor situaţii. Chanel a avut geniul de a intui valoarea unei asemenea rochii în garderoba unei femei, multitudinea de variante de asortare şi accesorizări posibile, infinitele ipostaze conferite purtătoarei.

Mica rochie a devenit preferata femeilor de pe tot globul şi, treptat, a creatorilor de modă, care s-au jucat cu infinite alte prototipuri. Este până acum cea mai longevivă piesă vestimentară.

Exemple celebre

Nicio rochie neagră nu este la fel de memorabilă precum „rochia de răzbunare“ a Prințesei Diana. Diana a îmbrăcat această rochie după scandalul de înșelăciune al soțului ei din 1994. Prințesa și-a accesorizat rochia cu un choker din safir și acesta a devenit rapid unul dintre cele mai importante clipe ale modei.

Mica rochie neagră a lui Audrey Hepburn de la Breakfast at Tiffany’s a fost întotdeauna considerat unul dintre cele mai emblematice look-uri din istoria cinematografiei. Hepburn este clasic șic în micuța ei rochie neagră pe care o împodobește/ accesorizează cu mănuși, cu un colier Tiffany care are mai multe rânduri de perle, precum și cu o broșă în păr.

Audrey Hepburn, „Breakfast at Tiffany’s“, 1961
Hubert de Givenchy

Sursă foto: loffcielusa.com

Rochia lui Jennifer Aniston este minimalistă: simplă, cu bretele spaghetti și poartă o pereche de tocuri cu bretele negre. Aniston își poartă părul într-o coadă de cal doar cu o tamponare de machiaj, întruchipând momentul perfect de rochie neagră din anii ’90.

Așadar, mica rochie neagră are infinite moduri de a fi purtată și arată bine pe orice trup. Indiferent de vârstă, înălțime, culoarea părului sau a ochilor… cu această rochie nu ai cum sa dai greș!

Citește și: Sănătatea sufletului

0 0 voturi
Article Rating
Abonează-te
Anunță-mă despre
0 Comments
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile

Cele mai recente articole

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner