zari albastre

ZĂRI ALB ASTRE

Despre domnia regală a reginei „Lizzy“ – o viață plină de aventuri și împliniri istorice

Despre domnia regală a reginei „Lizzy“ – o viață plină de aventuri și împliniri istorice

Numele de Elisabeta a II-a nu este unul necunoscut generației noastre. Femeia, sau mai bine zis personalitatea, care poartă acest apelativ a avut un impact uriaș în societatea contemporană. Maiestatea Sa, regina Elisabeta a II-a a Angliei, a fost cel mai longeviv monarh din istoria Regatului Unit.

Aceasta s-a născut pe data de 21 aprilie 1926 în Londra Mare, Anglia, Regatul Unit. Ea este primul copil al ducelui și ducesei de York, care mai târziu poartă numele de regele George al VI-lea și regina Elisabeta. Când tatăl ei a devenit rege, Elisabeta a avut un rol social mult mai important, fiind moștenitoare prezumtivă. Ea a început să facă cursuri private de istorie constituțională.

În 1939, Anglia a intrat în cel de-al Doilea Război Mondial și Elisabeta împreună cu sora ei, Margaret, ar fi trebuit să fie duse în Canada pentru a evita bombardamentele aeriene. Mama lor a refuzat, spunând că: „Copiii nu vor pleca fără mine. Eu nu-l voi părăsi pe rege. Iar regele nu va pleca niciodată“. Prima emisie radio a viitoarei suverane a fost în 1940, când aceasta avea doar 14 ani, la „Ora copiilor“ de la BBC

Ea a declarat: „Încercăm să facem tot ce putem pentru a ne ajuta marinarii, soldații și aviatorii noștri viteji și încercăm, de asemenea, să suportăm propria noastră parte din pericolul și tristețea războiului. Știm, fiecare dintre noi, că până la urmă totul va fi bine“. La doar doi ani după terminarea războiului în Europa, Elisabeta pornește în primul ei turneu peste mări cu părinții ei care se desfășoară în sudul Africii.

Aceasta se căsătorește cu Prințul Philip al Greciei și Danemarcei la 9 iulie 1947. Aceștia se cunoșteau de când Elisabeta avea doar 13 ani și au început să facă schimb de scrisori. Logodna lor nu a fost nici pe departe lipsită de controverse.

La 6 februarie 1952, regele George al VII-lea a murit. Elisabeta se afla într-un turneu. Soțul ei, Philip, i-a transmis această veste tristă. Aceasta a decis ca numele ei regal să rămână Elizabeth. Perechea regală s-a întors în grabă în Regatul Unit pentru înmormântare și încoronare și s-au stabilit la Palatul Buckingham. La insistențele familiei și a prim-ministrului de atunci, Winston Churchill, suverana a decis ca numele casei regale să rămână Windsor, chiar dacă soțul ei nu a fost de acord.

Relația reginei Elisabeta a II-a cu Winston Churchill a fost una de respect și prietenie. Fără Winston Churchill, suverana nu ar fi putut să se adapteze atât de repede la rolul de cap al statului. Chiar dacă aceasta nu era îndeplin pregătită să fie regină, prim-ministrul a îndrumat-o la fiecare pas. Când Winston Churchill a decedat, regina a încălcat regulile de protocol și a ajuns la înmormântare înaintea familiei.

La doar un an după căsătoria ei cu Philip, Elisabeta devine mamă. Charles Philip Arthur George este primul copil al suveranei, născut la 14 noiembrie 1948. Regina Elisabeta a avut de-a lungul domniei sale patru copii. Totuși, aceștia nu prea au avut parte de atenția mamei lor deoarece „datoria vine înainte de toate“.

În 1977, regina a ajuns la Jubileul de Argint al ascensiunii sale. Acesta a marcat 25 de ani de la încoronarea ei. În același an, regina Elisabeta a II-a a avut probleme cu muzica rock. Trupa britanică „Sex Pistols“ lansează cântecul „God Save the Queen“. Chiar dacă are același titlu cu imnul britanic de atunci, versurile melodiei nu o puneau pe regină într-o lumina bună. De aceea, cântecul nu a apărut la radio. Totuși, muzica a ajuns publică oricum, ocupând chiar primele poziții în topurile din Anglia.

Chiar dacă nu toți oamenii o admirau, regina Elisabeta tot avea parte de o percepție publică excelentă. Sondajele de opinie mereu au arătat că suverana are o clasificare bună. Acest lucru se poate observa cel mai bine în timpul Jublieului de Diamant (anul 2012), când aceasta are o aprobare de 90%. Această admirație a poporului a fost bine meritată, deoarece regina a fost patroana a peste 600 de organizații caritabile.

Maiestatea Sa a avut parte de patru jubilee: 

    • Jubileul de Argint
    • Jubileul de Aur;
    • Jubileul de Diamant;
    • Jubileul de Platină.

    Regina Elisabeta a II-a este singură monarhă din istoria Regatului Unit care a ajuns la Jubileul de Platină, care comemorează 70 de ani de la urcarea pe tron. Este puțin probabil să mai fim martori la un suveran atât de longeviv.

    La data de 8 septembrie 2022, ora 18:30 BST (British Summer Time, ora 20:30 în România), Palatul Buckingham a anunțat trecerea pe lumea cealaltă a reginei Elisabeta a II-a. Aceasta a avut parte de o moarte liniștită, de bătrânețe, la vârstă de 96 de ani. 

    Suverana a murit în Scoția, la Castelul Balmoral, unul dintre locurile ei preferate. Nu se știu exact ultimele cuvinte ale reginei, dar preotul care a venit la Balmoral spune că vorbea despre trecutul ei, despre cai, despre părinții ei, despre prințul Philip și, în ciuda multor greutăți prin care a trecut, nu are niciun regret.

    Surse foto:

    (78) Pinterest

    Queen Elizabeth II tiaras: The tiaras worn by Queen Elizabeth II, British Royal Family | Guide (nine.com.a

    4 1 vot
    Article Rating
    Abonează-te
    Anunță-mă despre
    0 Comments
    Feedback-uri inline
    Vezi toate comentariile

    Cele mai recente articole

    WordPress Cookie Plugin de la Real Cookie Banner