zari albastre

ZĂRI ALB ASTRE

Fă cunoștință cu eleva de la „Mircea“ care excelează la limba țigănească!

Fă cunoștință cu eleva de la „Mircea“ care excelează la limba țigănească!

„Socares?“ Probabil că toți am auzit această expresie cel puțin o dată. Totuși, dacă nu ai mai auzit-o niciodată sau nu știi ce înseamnă, vei afla acum. „Socares?“ se traduce „Ce faci?“ și aparține dialectului rromani, cunoscut și sub numele de limba țigănească. Aceasta este printre puținele dialecte care nu apare ca limbă oficială de stat nicăieri în lume, dar având în vedere că există oameni care comunică în limba asta, mi se pare și normal ca anual să fie organizată o olimpiadă în onoarea vorbitorilor de rromani. 

Olimpiada de Limbă Rromani s-a desfășurat în perioada 6- 9 aprilie 2023, la Colegiul Tehnic Energetic din Cluj-Napoca. Pentru a-și arăta ambiția și interesul său pentru această limbă, Costache Gabriela, o elevă mircistă din clasa a XI-a G, și-a investit toate resursele în aprofundarea acestei limbi, iar recompensa muncii sale a fost pe măsură: s-a calificat la etapa națională a olimpiadei și a onorat, astfel, liceul. Gabriela a fost minuțios pregătită de către domnul profesor Costache Ciprian, care a îndrumat-o spre o performanță fascinantă: câștigarea premiului întâi la etapa națională!

Am avut deosebita plăcere să o întreb despre motivațiile intrinseci care au determinat-o să se îmbarce în această aventură. Iată răspunsul ei:

„Am studiat limba rromani încă din clasa întâi, dar sunt vorbitor nativ de limba rromani. Sunt de etnie rromă și nu mi-e teama s-o recunosc, mă mândresc cu acest lucru.

Îmi place limba rromani si de aceea am vrut să particip la olimpiadă. Premiul obținut a fost datorită profesorului meu, Costache Ciprian. Dar, înainte să săriți la concluzii, vreau să spun că rezultatele depind nu doar de profesor, ci și de elev. Nu este suficient să ai un profesor bun, trebuie să ai și un elev cu care să lucrezi, și viceversa.

Eu îmi doresc să transmit mai departe tradiția aceasta și încurajez toți copiii să vorbească limba lor maternă, pentru că, în unele cazuri, limba este tot ceea ce le-a rămas . Limba rromani este una frumoasă, bogată, dar și complicată. Sper ca oamenilor din viitor să nu le fie frică să vorbească în limba lor, ci mai degrabă să se mândrească cu ea.“

Felicitări Gabrielei pentru rezultatele obținute! Mult succes în continuare!

0 0 voturi
Article Rating
Abonează-te
Anunță-mă despre
0 Comments
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
WordPress Cookie Plugin de la Real Cookie Banner