Nu cred că există o persoană care să nu se fi întrebat vreodată „Cine sunt?“, „Ce fac cu viața mea?“ sau „De ce mă simt așa?“. Astfel de întrebări sunt adesea văzute ca probleme care trebuie studiate sau rezolvate. Aici intervine studiul filosofiei, în traducere: „iubire de înțelepciune“. Anual se organizează Olimpiada Națională de Filosofie, unde participă elevii cu interese deosebite în domeniul științelor socio-umane.
Ultima etapă a olimpiadei s-a desfășurat în perioada 7-11 aprilie 2023, la Colegiul Național „Mihai Viteazul“ din Slobozia, unde cei calificați la națională au avut șansa de a da ce au mai bun din ei și de a-și arăta atât interesul, cât și aptitudinile lor pentru studiul filosofiei. Printre aceștia s-au numărat și doi elevi mirciști de la clasa a XII-a:
- Ciprian-Marian Munteanu, care a fost distins cu premiul de participare;
- Iarina Chivu-Miron, care a obținut premiul de participare.
Cei doi au fost sub îndrumarea doamnei profesoare Aliss Andreescu, căreia îi mulțumim pentru implicare și pentru ajutorul oferit!
Presupun că ai mai auzit de expresia de „recompensă pe măsură“ asociată, de obicei, calificărilor la etapele naționale. Totuși, mereu am fost curioasă care ar fi, concret, această recompensă? Am reușit să aflu răspunsul la întrebarea asta, mai mult sau mai puțin filosofică, chiar de la Iarina, uite ce mi-a împărtășit:
„Oricine are contact cu filosofia ajunge să își contureze, inevitabil, un răspuns la marea întrebare «Ce este filosofia?». Răspunsul meu este, cel puțin deocamdată, că aceasta este suma întrebărilor fără răspuns prin care încercăm să demontăm marile presupoziții despre noi și despre ceea ce ne înconjoară. Una dintre ele, pe care am încercat să le contrazic, a fost aceea că cineva de la un profil real nu poate fi pasionat de filosofie.
Experiența olimpiadei naționale, deși încărcată de marile emoții ale concursului, a reprezentat un mediu în care am avut șansa să fac cunoștintă cu elevi și profesori de la care am acumulat multe cunoștinte și idei, deși nu am avut la dispoziție decât câteva zile pentru a ne cunoaște. Am parcurs această experiență încă de la etapa pe școală alături de colegul meu, Munteanu Ciprian, fiind coordonați de doamna profesoară de filosofie, Aliss Andreescu, pe care am simțit-o în permanență aproape, trăind alături de noi fiecare emoție.
Le mulțumesc, astfel, doamnei profesoare de filosofie pentru ajutorul necondiționat, colegilor din lot alături de care am creat amintiri de neuitat și domnului profesor-însoțitor Orzan Constantin pentru buna organizare și pentru întreaga sa susținere.“
Felicitări lui Ciprian și Iarinei pentru participarea lor la această olimpiadă și redacția le urează mult succes pe viitor!