Radu Comăniță, din clasa a XII-a F, este olimpic național la Biologie. La vârsta de 19 ani, Radu se mândrește atât cu performanțele sale, cât și cu faptul că este absolvent al Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“. Drumul de succes al absolventului va continua în Germania, la Universitatea Ruprecht-Karls-Heidelberg, unde va studia, bineînțeles, medicina! De asemenea, „cea mai mare realizare” a lui Radu, așa cum a numit-o el, este bursa DAAD, care îi asigură un loc în învățământul universitar din Germania.
Deși biologia este materia care i-a adus o calificare admirabilă în lotul național de argint, Radu a mai participat și la diverse alte olimpiade și concursuri, naționale și județene, la unele obținând premiul I. Olimpicul se poate mândri cu premiul I, luat de două ori, la Olimpiada Județeană de Limba Germană, dar, din cauza pandemiei, etapele naționale nu s-au mai desfășurat.
Radu se descrie ca fiind o persoană foarte competitivă, dar care încearcă să-și dedice timpul ajutând și oamenii de lângă el, pentru că, spune el, „doar într-un mediu în care există ajutor reciproc putem crește împreună. “ Curiozitatea lui Radu, presărată cu determinarea de a aduna informații din cât mai multe domenii, îl poartă înspre atingerea propriilor ținte. El este convins că acesta este secretul care „ne poate duce pe toți spre un viitor mai bun“, iar noi nu putem decât să fim de acord!
Nu este o surpriză de ce Radu a ales să aprofundeze biologia, dat fiind că este în directă relație cu profesia pe care dorește să o urmeze în viitor, medicina. Radu a dezvăluit că biologia este o știință care îl intrigă, având multe aspecte necunoscute, pe care el le numește „mistere ale biologiei“, în așteptare de a fi elucidate de cei mai buni dintre cei mai buni.
În afara dorinței de a salva cât mai multe vieți în viitor, lui Radu îi place să-și petreacă timpul liber într-un mod benefic. Îi place să citească, să facă sport și să se îngrijească de propria sănătate mintală.
Radu este un model de ambiție demn de urmat. El îi încurajează pe viitorii participanți la olimpiade să fie rezistenți la stres, să nu cedeze când devine greu, pentru că doar atunci se vede „cine își dorește cu adevărat“. De asemenea, olimpicul este convins că toți elevii sunt atrași de partea frumoasă, partea ușor de înțeles a unei discipline, însă performanța este atinsă în momentul în care depui efort, atunci când îți impui să nu cedezi.
Citește și: Alexandru Dima – multiplu olimpic național la chimie