zari albastre

ZĂRI ALB ASTRE

Cele trei mirciste de la Olimpiada Națională de Limbă turcă! Află despre reușitele lor impresionante

Cele trei mirciste de la Olimpiada Națională de Limbă turcă! Află despre reușitele lor impresionante

„Çalışmaya zaman ayırın, başarının bedeli budur.“( Faceți-vă timp să munciți, acesta este echivalentul succesului). Cu toții știm că limba turcă este una frumoasă și deosebită.  Provenită din familia limbilor Ural-Altay, turca este recunoscută și pentru frumusețea cuvintelor de rămas bun. Citisem recent undeva, că atunci când doi oameni își iau rămas-bun, cel care rămâne va spune celui care pleacă „Güle güle“ (Să pleci zâmbind), iar cel care pleacă va spune celui care rămâne „Hoşça kal“ (Rămâi cu bine). Cât de frumos, nu-i așa?

În perioada 5-8 aprilie 2023, Constanța a găzduit etapa națională a Olimpiadei de Limbă turcă din anul școlar 2022-2023. Așa cum era de așteptat, mirciștii nu s-au lăsat mai prejos nici anul acesta, având chiar trei reprezentante la etapa națională! 

Ali-Derviș Meriem, din clasa a X-a E, care a obținut premiul al II-lea, Elif Aksoy  din clasa a IX-a G, care a obținut mențiune și Ebru Nazli Sonuvar din clasa a IX-a A sunt aceste eleve. Cele trei au fost coordonate de doamna profesoară Iomer Subihan.

Și bineînțeles că nu puteam rata ocazia de a o felicita personal pe colega mea, Elif, și de a-i adresa o întrebare.

A. G. C.: În primul rând, vreau să te felicit și să îți urez succes și mai departe, în tot ceea ce îți vei propune. Spune-mi te rog: De ce ai ales să participi la olimpiada de Limba Turcă? Este vorba despre o pură pasiune pentru această limbă sau de mândria de a participa având în vedere că aparții acestei etnii? 

E.A.: Vreau să încep prin a spune că până la grădinița nu am știut deloc Limba Română, noroc cu doamna educatoare care era turcoaică și m-a ajutat. Având în vedere că turcii sunt o minoritate destul de cunoscută în Dobrogea, am avut plăcerea să particip la toate concursurile și olimpiadele legate de limba turcă. Motivul a fost unul firesc, pentru a menține vii tradițiile, istoria și cultura noastră în România. Fiind și turcoaică și cunoscând Limba Turcă la perfecție mi-a fost destul de ușor pot spune să particip la toate olimpiadele care pe viitor mă vor ajuta să devin profesor de Limba Turcă.

Îi mulțumesc frumos lui Elif pentru răspunsul acordat! În continuare, putem doar să îi urăm succes în tot ceea ce își va propune și să admirăm dorința tuturor participanților de a păstra și de a transmite valorile și tradițiile turcești, pentru că este, într-adevăr, o cultură plină de obiceiuri frumoase care nu ar trebui să fie uitate niciodată. 

4.3 6 voturi
Article Rating
Abonează-te
Anunță-mă despre
0 Comments
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile

Cele mai recente articole

WordPress Cookie Plugin de la Real Cookie Banner