zari albastre

ZĂRI ALB ASTRE

How to boboc mircist (Cum să nu te mai pierzi prin „Mircea“)

How to boboc mircist (Cum să nu te mai pierzi prin „Mircea“)

A trecut vara (din păcate) și după multe concerte, nopți nedormite, lenevit pe șezlong și examene dificile s-a decis să apară și septembrie. 

Nimic special nu? 

Începe un alt an școlar ca oricare altul… just a little catch: ești oficial boboc la Mircea!

„Now what?“ îți trece probabil prin cap. Ai venit exact la articolul potrivit, vei găsi tot ce trebuie să știi (și ce nu!) despre acest liceu!

Aparențele

Așa își creează orice persoană prima impresie, ia să vedem.. Mircea. Clădirea este foarte veche și frumoasă, se distinge cu ușurință față de celelalte licee, sălile de clasă sunt foarte înalte și foarte aerisite (iarna vă recomand din toată inima mea înghețată, haine foarte groase. Înălțimea sălilor de clasă oferă loc gândurilor ample și sofisticate ale mirciștilor, astfel încât, căldura nu-și mai găsește locul în liceu). 

Desigur, cei care au fost la colegiu sunt deja obișnuiți cu aceste holuri, dar nu vă îngrijorați, în scurt timp veți cunoaște toate scurtăturile și cele mai bune locuri de chiul învățat în liniște. 

Primul drum pe care îl veți știi va fi de la intrarea liceului până la clasa voastră, dar încet încet, veți găsi: curtea interioară cu atot îndrăgitul nostru Damu și chioșcul lui – care nu, nu are POS. Sala de sport care, fun fact, majoritatea se află în subteran, alături de camera de șah. „Scările raiului“ (cu cât ajungi mai sus cu atât se îngustă treptele, beware!) care duc în pod, aici veți găsi două clase de limbi străine și câteva uși de metal încuiate („curiozitatea a omorât pisica, dar satisfacția a adus-o înapoi“)

Tot acolo, se poate observa talentul artistic al mirciștilor… De-a lungul anilor, mulți elevi și-au lăsat amprenta pe pereți. Mă rog – până când direcțiunea îl acoperă cu var pe timpul verii for new drawings to come deoarece, cu siguranță știm toți de mici, desenele sunt făcute pe hârtie. Când vă întoarceți la etajul 1, veți da peste oglinda mare de selfie-uri în Aripa Mircea. Iar dacă căutați un loc mai retras, biblioteca este dotată cu fotolii și o mini canapea. 

Holul (interzis al) profesorilor care face legătura dintre cele două aripi ale liceului. Aici vă veți regăsi fugind de-a lungul lui pentru a ajunge dintr-o aripă în cealaltă. Fie că doar vă este lene, fie că este și :59, iar timpul vă presează mai rău decât ora profesorului care urmează. Acolo se află cancelaria cu două intrări, dar și orarul fiecărui profesor (cum intrați pe hol din Aripa Parc pe stânga) și multe altele. 

Pentru a găsi cu ușurință tot ce v-am menționat mai sus, în cazul în care nu vi s-a făcut un tur al liceului sau oricum ați uitat deja tot, vă las aceste hărți! (nu va trebui să mai întrebați unde este baia, cu plăcere!)

  • Puteți face câte un screenshot la fiecare hartă sau să le descărcați direct pe telefon.

Dar cum rămâne cu aparențele voastre? Poate ați auzit că la Mircea sunt mulți „fițoși“ și că trebuie să aveți haine de firmă. Nu cred că este adevărat – și nu aveți de ce să vă faceți griji. 

Oameni cu astfel de prejudecăți veți întâlni peste tot, aici nu sunt predominanți, așa că ignorați orice comentariu pe aceasta temă. 

*

În primele săptămâni de liceu este de obicei primul și singurulul moment când toată clasa vine în uniformă (aka cămașă și/ sau cravata. Este bine să o aveți pentru premieri sau alte activități importante!), prin iarnă acestea se transformă în hanorace albe, iar primăvara apar culorile și tricourile normale. 

Acest ciclu nu se mai repeta după clasa a noua, faceți poze cât mai puteți!

 

Dar profesorii, materia?

Aici din păcate nu vă pot spune ceva concret, fiindcă profilele sunt diferite și toți profesorii sunt originali, unii mai serioși, alții mai puțin. Precum și în gimnaziu, după câteva luni veți știi deja toate obiceiurile fiecăruia, la ce oră puteți să întârziați sau la care vi se prăjește creierul. 

Fiind mirciști cu siguranță vă veți descurca cu materia, dar în caz că întâlniți dificultăți, cu siguranță sunteți familiarizați cu materialele și explicațiile online așa că folosiți-vă de ele! Poate găsiți un coleg care este dornic să vă explice sau puteți ruga profesorul, desigur. 

Personal am cunoscut profesori care stau toată pauza să vă explice cu drag, dar și profesori care încă nu ne știu pe nume, deși avem foarte multe ore pe săptămână. Sper să nimeriți cât mai mulți ca primii menționați!

 

Activități extrașcolare 

Există patru feluri de grupuri în care vă puteți înscrie: cercurilecluburile, voluntariatele și echipele sportive

Pe de o parte, cercurile sunt pentru pregătirea la olimpiadă, așa că se axează pe materiile școlare: fizică, matematică, chimie și biologie (acestea au fost cele din anul școlar 2022-2023, întrebați-vă profesorii dacă există și pentru alte materii dacă sunteți interesați). 

Pe de altă parte, cluburile se orientează pe activități care nu sunt în curricula școlară, cum ar fi: teatru, dezbateri, fotografie și robotică. Acestea sunt mai underground, la începutul anului puteți găsi postere pe holurile liceului și informațiile corespunzătoare pentru înscriere. Niște excepții anul școlar trecut au fost:

  • Clubul de dezbateri, care s-a promovat prin a merge din clasa în clasa și s-au prezentat.
  • Clubul de robotică care.. cred că să făcea cu o singură clasă în subsolul liceului (dacă sunteți interesați întrebați fiecare profesor de fizică).
  • Și ultimul dar nu cel din urmă, clubul de teatru care a pus un singur afiș (o foaie alba A5) pe care personal l-am descoperit la o lună după termenul limită de înscriere 

…Felicit clubul de fotografie! 

Pentru a evita astfel de incidente nefericite, vă sfătuiesc să întrebați colegi/elevi mai mari/profesori, să căutați pe Instagram sau Facebook și să vă uitați după afișe peste tot.

Voluntariatul liceului se numește „Time to Impact“ și vă puteți înscrie la bibliotecă! Se desfășoară tot felul de activități, cum ar fi: târguri de prăjituri, ecologizarea mediului, donații și multe altele.

Echipele de sport sunt destul de straightforward, însă va trebui să stați foarte mult pe capul profesorului de sport respectiv… Nu vă dați bătuți, mult succes! (aveți nevoie)

Țin să menționez Consiliul Școlar al Elevilor (prescurtat CȘE), o organizație alcătuită de elevi pentru elevi cu scopul de a-i reprezenta. Dacă întâlniți vreo nedreptățire sau aveți întrebări/propuneri/idei despre orice ține de activitățiile liceului îi puteți contacta. 

Acestea pot fi de asemenea discutate la AG-urile lunare ( = adunările generale, o sedință cu toți șefii de clasă dar și cu alți elevi din liceu care doresc să participe). Biroul Executiv este format din 5 persoane, puteți întreba pe oricare dintre acestea, să trimiteți un email sau un mesaj pe Instagram

Pentru mai multe informații (și cum va puteți implica dacă vă doriți) găsiți pe Instagram la @csecnmb.

În final, cum am putea să uităm de ceea ce țineți în mână, revista liceului „Zări Alb Astre“.

 

Sfaturi

Știți cum se spune, anii de liceu sunt cei mai frumoși. Nu va fi totul roz, însă aici veți învăța câteva lecții foarte importante

Nu mă refer la matematică sau română sau orice altă materie, ceea ce este cu adevărat important este să vă descoperiți pe voi înșivă

Adică, care vă sunt scopurile și să faceți tot ce puteți pentru a le îndeplini, care vă sunt slăbiciunile și să învățați cum să le înfrângeți. Ieșiți din zona voastră de confort și să încercați cât mai multe lucruri noi care acum vă sperie.

Să fiți conștiincioși și să nu vă lăsați copleșiți de problemele liceului (teste, certuri între colegi, prietenii.. relații), toate vor trece și le puteți face față! And that’s how…

 

Citește și:

Festivitatea de deschidere la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța! Detalii de la eveniment

5 3 voturi
Article Rating
Abonează-te
Anunță-mă despre
0 Comments
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
WordPress Cookie Plugin de la Real Cookie Banner