zari albastre

ZĂRI ALB ASTRE

De ce sufletul nostru râvnește la poezie 

De ce sufletul nostru râvnește la poezie 

Lectura este o pasiune pe care am descoperit-o încă de mică și pe  care am dezvoltat-o în timp, experimentând mai multe genuri, prezentându-mă la lansări de carte, exprimându-mi opiniile și ascultându-le pe ale celorlalți în privința anumitor subiecte. Ușor, ușor, m-am lăsat prinsă în vraja versurilor și am simțit cum mă dezmințesc referitor la căramizile ce au ajutat la construirea persoanei care sunt azi. Cred că fiecăruia ni s-a întâmplat să fim așa blocați sufletește, încât nu ne mai regăseam nici măcar în pasiunile noastre, nu-i așa? 

Pentru mine, poezia s-a dovedit a fi cheia de la lacătul potențialului meu, calea de evadare din inhibiții. Versurile au fost inspirația mea și m-au ajutat să privesc lucrurile dintr-o altă lumină, dar și să mă împrietenesc cu mine însămi. 

Mirată cu încântare de puterea ei, am reflectat asupra acestei schimbări pe care este capabilă să o producă în oameni. Poezia este limbajul celor ce-și conștientizează și-și valorifică sentimentele, emoțiile, gândurile, oricât de dezorganizate, spontane sau chiar refulate ar fi. Cuvintele îi dau sufletului glasul pe care de multe ori nu și-l găsește, impulsionându-l să caute, fără odihnă, până captează melodia inimii. De aceea, poezia ne atinge sufletul, nouă, cititorilor și ni-l alină încă din Antichitate și va continua să o facă pentru a deschide uși către viitor, către cei din jur, către noi înșine. Aceste uși sunt, de altfel, ferecate, fiindcă le ignorăm și rămânem constant în priza stresului zilnic, înecați în griji și dubii. O carte de poezii ne poate ancora în trecut, în momentele minunate pe care le-am trăit, dar și în cele dificile pe care le-am înfrânt, expunându-ne la marea noastră de gânduri, ale cărei valuri rămân altfel mute.

Medicina, ingineria, avocatura, toate sunt preocupări nobile, necesare pentru susținerea traiului uman, dar spiritul nostru râvnește la poezie, care vine odată cu dragostea, pasiunea, înțelegerea profundă și îndemnul la introspecție. Am convingerea că, deși părem cuceriți definitiv de avansarea tehnologiei, lectura va continua să-i poarte pe valuri pe acei câțiva care aleg să-și exprime adevărata personalitate, nu pe cea pe care mediul social dorește să le-o atribuie. De aceea, poezia este arta de a face oceanul să intre într-un pahar, viața într-un vers și suferința într-o rimă. Ea creează puntea dintre realitate și idealul fiecăruia.      

Cred că poezia aduce armonia în viața tuturor, odată cu multe alte beneficii a căror importanță tindem să o subestimăm, precum stimularea memoriei, dezvoltarea abilităților de comunicare, îmbogățirea și articularea ideilor. Sunt abilități pe care le consider esențiale în viața mea. Abilități pe care poezia garantează să ni le dezvolte.

M-aș bucura, deci, tare mult dacă rândurile pe care tocmai le-ați citit vă vor ajuta să vedeți imensa valoare a versurilor. 

Citește și: Copiatita endemică

5 1 vot
Article Rating
Abonează-te
Anunță-mă despre
0 Comments
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
WordPress Cookie Plugin de la Real Cookie Banner