zari albastre

ZĂRI ALB ASTRE

Dezorientare profesională. Lecția 3: Ocupațiuni domnești

Dezorientare profesională. Lecția 3: Ocupațiuni domnești

Bună să vă fie materia cenușie, sperăm intactă de la ultima noastră (întâl-)cetire! Am revenit cu aplomb de așternut pe hârtie (cu pixeli, dar suntem oameni și pricepem). În acest punct al ghidărelilor noastre credem că e demnă de vorbăraie o profesie tangentă la istorie: Mare Țepuitor. În trend paneuropean acum câteva sute de ani, cariera tocmai indicată poate oferi și azi mari satisfacții amatorilor. Ce e drept, v-ați născut nițel cam târzior, dar nu vă impacientați, puteți participa, totuși, la spectacolul nostru ambulant. 

Fiindcă vă deschidem ochii la o așa ocupațiune de veche, v-ar fi de folos o solidă cultură minimală. De exemplu, să puteți răspunde la întrebări de tipul: Cine/Ce a fost Vlad Țepeș? (Răspuns: Vlad Dracul/ Drăculea/ Țepeș-Țepuitorul a fost multidomnitor al Țării Românești). Pe unde a multidomnit el? (El a multidomnit in Țara… – ghiciți care, începe cu Ro… și se termină cu …mânească! – … Românească. Bravo! Nici Boltzmann n-o spunea mai bine). Într-o sesiune ulterioară, de aprofundare a cunoștințelor, n-ar fi rău să rețineți, de se poate, niște ani: 1448, 1456-1462 și 1476.

Dacă cele de mai sus vi se par prea abstracte, să încercăm un stil mai accesibil. V-ar interesa cam cât e de muncă în această profesie? Programul de lucru pentru Țepuitorul-șef cu normă întreagă e flexibil. Ziua lui Vlad, de pildă, începea la opt antemeridian cu un mic dejun sănătos și sățios realizat de Ilona Szilágyi (stimabila soție). Chiar Vlad s-a gândit la săptămâna lucrătoare de patru zile, lăsând cu de la el putere ca sfântascurtăzidevineri (alegere făcută, pesemne datorită începutului „VI” – deschizător de zi și nume!) să fie menită întreprinderilor de natură privată. Să fi fost un act umanitar sau tiranicesc? Decideți voi. Amintim, totuși, că legiuirea societății încă nu fuse pusă la cale, așa încât Marele Țepuitor putea face abuzuri după abuzuri în serviciu. De pildă, în război nu asigura integritatea corporală a participanților. De aceea, plecarea către conflictul de interese se realiza după ce se vărsau lacrimi și se promiteau revederi.

Dacă scăpa cu viață, unui Mare Țepuitor îi rămânea însă destul timp liber, cu un efect relaxator fortissimo. Prefera folosirea lui pentru antrenamente culinare: jupuire, decapitare, fierbere, ciopârțire, dar mai ales țepuire (montare în țepușe, tragere în țeapă) a diferitelor corpuri. 

Acestea fiind zise, să venim la zi(fără „se”). Deci, câtă de succes mai este profesiunea dezbătută? Judecați și voi, pe puncte:

  1. Tuturor ne plac frigăruile, dar știm noi oare cu adevărat de unde a pornit practica și ce presupunea ea? Nu avem voie să vă spunem aci din cauză de cenzură. Țepele, însă, au rămas în mentalul colectiv și sunt de macsimă actualitate! 
  2. Fie că dulcele-coleg-viitor-de-bancă îți dă flit, adicăltelea țeApă, sau te trezești plâns într-o schemă Ponzi, esența este aceeași… Țepeș te-a cuprins! (un om poate muri, ideile lui niciodată). 
  3. Un țepos poate acționa astăzi, blând sau nu – de exemplu, te lasă în seen (f.f. grav!) sau trimite tema de data trecută… 
  4. Amintindu-vă că fizica în viața omului este tare-tare bună și folositoare, rețineți că orice Țepuitor are un Înțepat cu care este egal în modul și de sens opus. 
  5. Astăzi, a fi fiu de Țepeș, înseamnă a sta țeapăn în picioare și mai puțin în principii; a fi înțep(uș)at pretinde a-ți considera semenii materie de olimpiadă și a confisca averile mânăstirești. 
  6. Un popor care nu-și cunoaște istoria e ca un copil care nu-și cunoaște părinții ~ Nicolae Iorga. Noi, noi suntem orfani.

       Așadar, mare grijă și mare atenție vă recomandăm. Nu se știe niciodată cine are să fie următorul Mare Țepuitor sau Mare Țepuit (poate chiar tu, dragul nostru cop cetitor). Orișicum, abia așteptăm să culegem laurii muncii noastre. Spor și zi/ noapte bună vă dorim!

(Acest articol poate părea lipsit de sens sau scop. Oscar Wilde ne-a încurajat, zicând că arta este lipsită de utilitate. Deci cetitoriul a parcurs materialul pe riscul său.)

Citește și: Dezorientare profesională. Lecția 2: Cum să fii un/ o Axis Mundi

5 1 vot
Article Rating
Abonează-te
Anunță-mă despre
0 Comments
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile

Cele mai recente articole

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner