O limbă te va plasa pe un coridor pentru toată viața.
Două limbi îți vor deschide toate ușile întâlnite.
(Frank Smith)
Suntem într-o eră a cunoaşterii prin cultură, iar stăpânirea mai multor limbi străine înseamnă o deschidere imensă către informaţiile culturale şi ştiinţifice ale întregii lumi. Citirea unei cărţi în limba în care a fost scrisă înseamnă să ai acces la amănuntele ce formează plinătatea acelei cărţi. Exact acestea sunt unele dintre obiectivele recent înființatului Club de limbi străine din CNMB.
Cum a pornit totul, poate vă întrebaţi. Pentru a afla mai multe detalii despre constituirea acestui club am vorbit cu preşedinta Consiliului elevilor, Maria Maldeş.
„Cele mai multe cluburi şi centre de excelenţă sunt concentrate pe ştiinţele exacte, așa încât în mediul educațional se poate constata o lipsă de activităţi pentru profilul umanist. Consiliul elevilor a dorit să aducă ceva nou şi pe această nişă. Eu împărtăşesc o mare pasiune pentru limba germană. Din păcate, am pierdut continuitatea la această limbă. Nu am fost singura în această situaţie. Vorbind cu alţi elevi ai liceului, am aflat că şi ei se confruntau cu această problemă. Este dificil să recuperezi o materie dacă pierzi o lecţie. Pentru unele persoane poate reprezenta şi un motiv de descurajare. Această idee de proiect a început astfel să se contureze în dezbaterile Consiliului. Am dorit să creăm un mediu în care oricine poate să îşi consolideze abilităţile lingvistice. Împreună am reuşit să ne concretizăm ideile în Clubul de limbi străine.”
Întemeierea clubului nu a fost uşoară. Pentru Consiliul elevilor a reprezentat o adevărată provocare. Printr-un sondaj materializat într-un chestionar promovat în rândul liceenilor, a fost cerută opinia acestora. Ţinând cont de ea, au fost create principalele secţiuni: franceză, germană şi italiană. Clubul a fost înființat în ianuarie 2024.
„Pentru punerea în practică a proiectului a trebuit să ne facem o strategie şi un plan de acţiune. Recunosc că am fost destul de stresaţi deoarece inițial nu aveam un număr atât de mare de elevi înscrişi pe cât ne așteptam. Aceste emoţii nu îşi aveau, însă, locul. Din fericire, în scurt timp, proiectul a atras atenţia conducerii liceului şi am primit sprijinul acesteia. De asemenea, după o mai bună promovare în colegiu, mulţi elevi s-au înscris la club, unii din simplă curiozitate, care însă mai târziu s-a transformat în dorinţa de a participa la cursuri şi de a acumula cunoştinţe noi prin studiul limbilor străine. De la un număr mic de membri, am ajuns la unul foarte mare. În cadrul clubului există tineri din toate clasele.” (Maria Maldeș)
Astăzi Clubul de limbi străine se dovedește a fi un proiect de succes. Foarte mulţi elevi au decis să se alăture cercurilor iniţiate de Consiliul elevilor din CNMB și beneficiază de cursuri gratuite pentru limbile franceză, germană şi italiană.
Întrebându-i despre motivația deciziei lor, ne-au răspuns că activitățile de la club i-au ajutat să-și dezvolte relațiile cu oamenii și să-și facă noi prieteni, că acolo se bucură de o atmosferă relaxantă și simt că au mai multă libertate de a pune întrebări, înțelegând astfel mai bine decât la clasă unele noțiuni.
Activităţile clubului se desfăşoară în spațiul colegiului, în corpul administrativ, atât în cursul săptămânii cât şi în weekenduri. Cursurile de limbă germană se ţin sâmbătă, de la ora 9.00 pentru începători şi de la ora 10.00 pentru avansaţi. În cazul cursurilor de limbă franceză, acestea se desfăşoară vineri de la ora 11.00. Cadrele didactice care susţin cursurile sunt doamnele Florentina Gheorghe (limbă franceză), Anca Bocioagă (limbă germană) şi Sibel Mustafa (limbă germană).
Pentru CNMB existenţa unor astfel de cluburi este importantă deoarece promovează dezvoltarea culturală şi lingvistică a elevilor, pregătindu-i pentru o lume în care cunoaşterea mai multor limbi străine este vitală. Atât acumularea de cunoștințe, cât și dobândirea abilității de a vorbi în altă limbă implică procese complexe, care contribuie la dezvoltarea gândirii, la creşterea capacităţii de memorare, dar și la formarea unor atitudini, precum toleranța și interesul pentru alte culturi.
Alături de farmecul studierii limbilor străine vine și șansa de „a călători” prin marile culturi ale lumii, de a face schimb de idei, de a comunica deschis gânduri, sentimente şi experiențe spirituale.