zari albastre

ZĂRI ALB ASTRE

Matematica este limba cu care Dumnezeu a scris Universul. (Galileo Galilei)

Matematica este limba cu care Dumnezeu a scris Universul. (Galileo Galilei)

Tu te-ai hotărât în legătură cu profesia pe care o vei urma toată viața? Mulți elevi sunt cuprinși de anxietate când aud această întrebare, devenind parcă, odată cu trecerea timpului, din ce în ce mai confuzi atunci când trebuie să facă o alegere. Tot mai mulți tineri au dificultăți în a-și descoperi telos-ul, scopul existenței, ajungând să se lase influențați de părerea celorlalți ori de planurile părinților. Într-adevăr, școala îți oferă cunoștințe dintr-o sumedenie de domenii, cu intenția de a-ți asigura o cultură generală cât mai largă și poate fi derutant să știi pe care dintre ele să le prioritizezi, care dintre ele îți vor fi cu adevărat utile în carieră. Însă un moment de introspecție severă și sinceră sigur te va ajuta să-ți vezi cu mai multă claritate calitățile și aspirațiile.

Dacă ai ajuns la concluzia că ai o gândire logică și ți-ai dori să profesezi într-un domeniu matematic, dar nu te-ai decis încă în privința  universității, acest articol este pentru tine. El te-ar putea inspira oferindu-ți detalii despre un eveniment organizat anual în mediul academic bucureștean, manifestare la care am participat de curând. 

În perioada 18-20 aprilie, a avut loc a XIII-a ediție a celui mai mare târg educațional românesc din domeniul ingineriei, în campusul Universității ,,Politehnica” București, eveniment numit PoliFest. Intrarea a fost liberă, iar participanții au avut ocazia de a le adresa întrebări profesorilor și voluntarilor prezenți la standurile specifice fiecărei facultăți din Universitate. De asemenea, au asistat specialiști și reprezentanți ai celor mai inovative companii din țară, și nu numai, precum Nuclearelectrica, Adobe, Vodafone, Orange, London Stock, eMAG, ITA, Alstom ș.a.m.d., veniți pentru a le prezenta studenților oferte de angajare și internship-uri.

Întrucât tehnologia modelează lumea în care trăim și reprezintă o parte integrantă a vieții noastre cotidiene, majoritatea elevilor de la liceele cu profil Real, mate-info, se îndreaptă către Facultatea de Automatică și Calculatoare, la care competiția devine tot mai acerbă de la an la an. Decanul facultății, domnul Mihnea Moisescu, a declarat că anul acesta la preadmitere au fost în total 2.138 de înscriși, cu 200 de candidați mai mulți decât anul trecut. Preadmiterea constă în susținerea unei probe scrise în decursul a trei ore, în format grilă, la matematică și, la alegere, informatică sau fizică. Punctajul reprezintă, în procente, 80% din nota de admitere la facultate, restul fiind calculat prin media din clasele IX-XI la materiile respective și rezultatele obținute, eventual, la concursurile naționale.

De asemenea, la Politehnică există și Facultatea de Inginerie în Limbi Străine (FILS), unde studenții pot urma cursuri susținute în limba engleză, franceză sau germană, având șanse sporite de a participa la programe educaționale europene, precum Erasmus +, și de a obține o diplomă dublă: de la FILS și de la o altă facultate din Uniunea Europeană.

La întrebarea „De ce ar trebui tinerii să urmeze acest drum?” (al ingineriei), voluntarii au răspuns că „Dacă ești o fire curioasă și creativă, căreia îi place să țină pasul cu ultimele tendințe în lumea tehnologiei, atunci locul tău este la universitatea noastră! În ultimii ani, pe piața muncii s-a putut remarca o tendință promițător ascendentă a cererii de specialiști, din moment ce trăim într-o epocă digitalizată în care inginerii sunt necesari, ei fiind creatorii de nou. Totodată, domeniul IT se află într-o perpetuă dezvoltare, așadar oportunitățile de angajare sunt ofertante și nenumărate. Aș spune că motto-ul nostru este Per aspera ad astra (Pe căi anevoioase către stele), deoarece țintim cât mai sus și tot efortul depus merită atunci când vezi că ai reușit să ajungi în top și să-ți îndeplinești obiectivul, oricât de greu ar fi părut inițial.”.   

La conferința de deschidere a participat și doamna Ligia Deca, Ministru al Educației, care a calificat festivalul drept „un eveniment ce se poate înscrie cu succes în conceptul de apropiere a școlii de societate și economie”.

Cam în aceeași perioadă (27-28 aprilie), a avut loc și Ziua Porților Deschise la Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul Universității București, eveniment la care vizitatorii au avut parte de un tur al facultății, ghidați fiind de către studenții din Asociația de Voluntari. Înscrierea a constat în completarea unui formular online publicat pe site-ul Universității, iar elevii vizitatori au putut opta pentru ziua dorită și intervalul orar preferat, urmând a fi repartizați pe grupe.

Am avut ocazia să particip la această activitate alături de câțiva colegi de clasă, care erau la fel de entuziasmați și curioși ca mine să descopere ce se află dincolo de aparențele austere ale acestei instituții.  

La început, am fost invitați să asistăm la un curs de baze de date susținut de doamna Cezara Benegui, profesor în cadrul catedrei de Computer Science. Ora a debutat cu un citat din Albert Einstein, „Education is not the learning of facts, but the training of mind to think.” (Educația nu este procesul de învățare a lucrurilor, ci antrenarea minții pentru a gândi.). În completare, ni s-a spus că la facultate profesorii ne ajută să ne formăm un mecanism logic de reținere a cunoștințelor, ne oferă un etalon de gândire. Pentru a excela și a progresa, ține de noi să ne consolidăm universul cognitiv prin lucru suplimentar individual, nu să ne bazăm doar pe teoria predată în sala de curs. Stilul dumneaei de împărtășire a informațiilor a fost unul captivant și inovator, cu participare activă din partea publicului. Ca să înțelegem mai bine și mai ușor conținuturile prezentate, doamna profesoară le-a explicat prin intermediul unor analogii inedite cu viața reală, în scopul de a observa aplicabilitatea lor practică. Bineînțeles că, în acest caz, bazele de date sunt foarte utile pentru firmele ce au nevoie să stocheze informații personale despre fiecare angajat.

Rămași în sală, am vizionat o prezentare PowerPoint despre admitere și alte activități organizate de Universitate. Am avut surpriza să aflu că, în afară de cele două specializări (matematică și, respectiv, informatică), a fost înființată secția de Calculatoare și Tehnologia Informației (CTI), la fel ca cea de la Automatică și Calculatoare din Politehnică. Aici, preadmiterea constă într-un concurs intitulat MateInfoUB, ce se desfășoară în două etape (fizic și online). Elevii premiați la olimpiade au un loc asigurat în facultate.

Turul facultății ne-a purtat apoi prin Clubul de robotică și Sala Google. Echipate cu aparatură performantă și calitativă, laboratoarele le oferă studenților un mediu propice de învățare.

 Am aflat și că în vara aceasta, în perioada 15-28 iulie, va avea loc tabăra UB Summer University, organizată pentru inițierea elevilor de clasele a X-a și a XI-a în viața de student prin diferite cursuri, laboratoare, training-uri, jocuri, dar și petreceri, pe parcursul a 14 zile.

Ambele experiențe au fost cu siguranță constructive și mi-au oferit o perspectivă mai clară în raport cu alegerea specializării profesionale potrivite. Ardoarea cu care ne vorbeau studenții m-a determinat să îmi doresc și mai mult să urmez drumul ingineriei pentru a desluși enigmele universului digital. Entuziasmul lor m-a contaminat și mi-a dat impulsul de a le recomanda celor care tatonează încă teritoriul profesiilor, cu încredere, oricare dintre aceste două medii universitare pentru a-și desăvârși aptitudinile și a avea o carieră strălucită în ingineria dispozitivelor tehnologice.

Citește și: Gânduri la final de liceu – interviu cu Maria Stan, fostă președintă a C.Ș.E.

5 1 vot
Article Rating
Abonează-te
Anunță-mă despre
0 Comments
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile

Cele mai recente articole

WordPress Cookie Plugin de la Real Cookie Banner