zari albastre

ZĂRI ALB ASTRE

Proiecte diverse și inițiative noi. Cum ne-a reprezentat anul acesta CȘE?

Proiecte diverse și inițiative noi. Cum ne-a reprezentat anul acesta CȘE?

În ultima vreme am sesizat probabil cu toții activitatea organizațională ceva mai intensă din liceul nostru. Pe de o parte, este dovada spiritului energic și ambițios al elevilor ce și-au revenit din letargia pandemiei și sunt mai puși pe treabă ca niciodată. Pe de altă parte, este și rodul muncii noii conduceri a Consiliului Școlar al Elevilor, despre care urmează să vorbim.

Cine sunt noii reprezentanți?

Biroul Executiv este alcătuit din Maldeș Maria Roxana Doina (XI G, președinte), Adina Cărămidaru (IX A, secretar executiv) și cei trei „vice”: Ștefan Bogdan Stoica (IX B), Ana-Maria Stancă (XI A) și Enes Otei (X G). Departamentul de PR și Comunicare este reprezentat de Alexia Maria Moraru (IX A), cel pentru Activități Extrașcolare de Ana-Maria Dănilă (IX F), iar rolul de fotograf îl are Alexia Lungianu (XI G). Cu toate că în acest an școlar membrii BEx au suferit două demisii, activitatea lor nu a fost afectată. Pe lângă continuarea activităților începute în trecut, reprezentanții noștri au reușit să îmbogățească experiența mircistă și cu inițiative noi.

Pentru cei necunoscători într-ale politicii organizaționale, e bine de știut că CȘE desfășoară în fiecare lună câte o adunare generală cu șefii claselor (dar poate participa oricine este interesat, însă fără drept de vot). La aceste întâlniri Consiliul propune proiecte, cere idei și feedback din partea participanților, înainte de a le pune în aplicare, ascultă nemulțumirile elevilor și le discută pentru a le transmite mai departe direcțiunii. Un rol important în organizarea proiectelor și în comunicarea cu direcțiunea îl are doamna profesor Florentina Gheorghe care, în calitate de consilier educativ, îi îndrumă și îi sprijină pe membrii Consiliului în munca lor.

Patru ediții noi Combină Pasiunea cu Cariera

Pare că celebrul Combină Pasiunea cu Cariera devine treptat un proiect aproape consacrat în liceul nostru. CȘE a înțeles cât de importante sunt, pentru elevii deja orientați spre un domeniu, dar mai ales pentru cei încă indeciși, oportunitatea de a pune întrebări și experiența împărtășită oral și sincer de către specialiști. Anul acesta au fost organizate patru astfel de evenimente. În noiembrie a avut loc a IX-a ediție a proiectului pentru cei interesați de domeniul bancar, avându-le ca invitate pe doamna Ana Maria Mișa, directoare regională a BCR, și pe doamna profesor de științe economice Elena Galan. În ianuarie, elevii au interacționat cu doi avocați de renume ai Baroului Constanța, doamna Teodora Alina Calipetre și domnul Emil Mihail Tatu, iar în martie au avut ocazia să se familiarizeze cu o nouă latură a medicinei, alături de Irina și Sorin Leonte, medici urgentiști în cadrul Spitalului Județean. Cea mai recentă activitate, în aprilie, l-a adus în Coriolan pe domnul Dumitru Calotă, arhitect consacrat, cu decenii de experiență în domeniu.

Mirciștii s-au arătat entuziasmați de fiecare dată, punând întrebări și venind în număr foarte mare, de peste 100, la fiecare eveniment. A XIII-a ediție Consiliul plănuiește să o dedice ingineriei, unul dintre cele mai atractive domenii pentru elevi la momentul actual, probabil cu invitați de la Universitatea Politehnică București (așadar, stați cu ochii pe anunțuri!).

In the name of love, Platforma doleanțelor și concursul de fotografie

După succesul pe care l-a avut în trecut, era imposibil ca Secret Feelings să nu revină și, în 2024, dar cu un nou nume, In the name of love, și cu noi colaboratori. Între 5 și 8 februarie, elevii din liceul nostru, împreună cu cei de la Liceul Teoretic „Ovidius”, Colegiul Național „Mihai Eminescu” și, în premieră, cu cei de la Liceul Teoretic „Decebal”, Colegiul Național de Arte „Regina Maria” și Colegiul Național „Constantin Brătescu”, și-au împărtășit sentimentele și gândurile pe bilețele, pentru ca destinatarii (tot din cadrul celor șase licee) să le primească pe 14 februarie, de Valentine’s Day.

De asemenea, cu scopul de a îmbunătăți experiența elevilor în liceul nostru, CȘE a relansat un proiect derulat și în trecut, Platforma Doleanțelor, în cadrul căruia aceștia își pot spune nemulțumirile sau problemele legate de administrație, profesori, colegi sau legate de mediul școlar în general.

Din dorința de a promova cultura și creativitatea în cadrul liceului, concursul de fotografie a revenit cu o nouă ediție, în parteneriat cu CȘE Jr. Tema de anul acesta este ”Arta în contemporan”, iar mirciștii se pot înscrie prin trimiterea pozei cu care vor să participie până pe 26 mai la adresa de mail a consiliului. Jurizarea va avea loc pe pagina de Instagram a acestuia, unde două poze vor fi puse la story, iar cea care va obține cele mai multe voturi în trei ore va merge mai departe.

Ce a adus nou actualul CȘE?

Într-un liceu ca CNMB, cu tradiție în performanțele științifice, Consiliul a simțit nevoia de a încuraja și direcția umanistă. În acest sens și luând în considerare importanța limbilor străine în societatea contemporană, a creat un club dedicat acestui domeniu. În fiecare săptămână copiii au ocazia să își aprofundeze cunoștințele la germană în grupa de avansați, pregătită de doamna profesoară Anca Bocioagă, sau să își acopere golurile în grupa de începători, cu ajutorul doamnei profesoare Sibel Mustafa. De asemenea, există și posibilitatea pregătirii la limba franceză, sub îndrumarea doamnei profesoare Florentina Gheorghe.

În plus, îndrăgitul Club de Robotică și-a reluat, din inițiativa Consiliului, activitatea. Sub coordonarea domnului profesor de fizică Ion Băraru, ședințele se desfășoară săptămânal, sâmbătă, de la ora 10.

Un alt proiect inițiat de CȘE este Învață și Evoluează, care își propune să le arate elevilor cum pot avea un comportament sănătos, prin punerea în discuție a unor aspecte legate de viața de zi cu zi, precum comunicarea, empatia sau atitudinea față de bani. Aceasta din urmă a fost tema primei ediții a proiectului, care a avut loc pe 12 aprilie și le-a avut ca invitate pe doamna Lupescu Georgeta, expert în domeniul financiar, și pe doamna Elena Galan, profesor de științe economice în CNMB.

Planuri pentru viitorul apropiat

Consiliul s-a implicat intens, așadar, în inițierea și desfășurarea unor importante proiecte, dar, cum anul școlar nu s-a terminat încă, CȘE nu a uitat nici de sfera sportivă. El a primit acordul direcțiunii să organizeze, la sfârșitul lunii mai sau la începutul verii, un campionat de volei și unul de fotbal. Deși toate detaliile nu sunt încă stabilite, se știe că echipele vor fi mixte, formate din șase jucători (dintre care, la volei, cel mult trei băieți) și vor avea loc predominant în weekend-uri.

Se plănuiește și un eveniment caritabil. Cu ocazia Zilei Copilului, pe 1 iunie, Consiliul vrea să organizeze o strângere de fonduri care vor fi donate unui spital sau orfelinat. Nici Serbarea Olimpicilor nu a fost lăsată deoparte, pregătindu-se pentru aceasta câteva momente artistice, susținute de corul și de trupa de teatru a liceului.

Privind în ansamblu, toate aceste activități reflectă atitudinea profesorilor față de pasiunile și interesele elevilor dornici să și le cultiveze, preocuparea tuturor pentru cultură și viitor și dorința de a transforma anii de liceu într-o experiență memorabilă. Le suntem recunoscutori celor din CȘE pentru că au dat frâu liber spiritului nostru tânăr prin aceste proiecte și le urăm succes mai departe.

Citește și: Matematica este limba cu care Dumnezeu a scris Universul. (Galileo Galilei)

0 0 voturi
Article Rating
Abonează-te
Anunță-mă despre
0 Comments
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
WordPress Cookie Plugin de la Real Cookie Banner