Albă ca Zăbava și cei șapte pitici este o piesă energică și savuroasă, care a reușit să învioreze sala și să o umple de râsete, atât prin scenariul său, cât și prin talentul actorilor. Comediile pot fi piese dificil de interpretat din cauza mimicii și a tonalităților complexe, dar trupa „Proscenium” a adus un zâmbet pe buzele fiecărui spectator.
Adaptarea modernă a poveștii Fraților Grimm îi conferă celebrei eroine o personalitate puternică și independentă, prințesa reorganizând programul piticilor într-un mod milităresc, dar comic, în loc să-și însușească toate responsabilitățile casnice ale acestora. Atitudinea sa strictă răvășește complet lumea deja haotică a piticilor, în care bătăliile cu pufuleți erau la ordinea zilei, făcând-o chiar mai amuzantă decât era.
Un alt personaj plin de viață este Prințul, a cărui atitudine amicală și încrezătoare a ridicat întreaga poveste pe culmile veseliei. Interacțiunile sale directe cu spectatorii au încurajat implicarea lor în evoluția piesei și ne-au captat atenția și interesul, acesta anunțându-ne, mândru și de foarte multe ori, că el este Prințul și, deci, un personaj extraordinar de important. Intervenția lui pe parcursul piesei, pentru a dezvălui finalul întâmplărilor în cele mai tensionate momente, a dat acțiunii o aparentă dezordine și un dinamism aparte, basmul original și varianta modernă interferând într-un mod de neînțeles pentru Prinț, dar hilar pentru public (Cum, prințesa se salvează singură?!).
De asemenea, rolul Reginei a fost interpretat memorabil. Mimica și gesturile actriței au stârnit aplauze, iar Celebra întrebare Cine e cea mai frumoasă din țară? a dat fiori publicului, prin grimasa de furie a Reginei. Actrița care a interpretat acest rol a etalat cu măiestrie personalitatea îngâmfată și agasată a mamei vitrege.
De neuitat au fost, firește, piticii, care, cu energia lor haotică și comica lor lipsă de coordonare, au fost ținta perfectă pentru atitudinea strictă a prințesei. Gesturile nostime și numerele lor de dans creative și hilare au umplut sala de o veselie contagioasă.
Un alt aspect care a contribuit la aerul de adevărat profesionalism al spectacolului a fost ansamblul de costume și de accesorii. Vestimentația atent aleasă și recuzita detaliată i-au ajutat vizibil pe actori să-și intre în rol: de la pălăriile, bărbile false ori urechile ascuțite ale piticilor și costumul amuzant al prințului, la rochia impunătoare a reginei și stilul excentric, dar elegant, al prințesei.
În calitate de amatoare de parodii, opinia mea poate fi ușor subiectivă, dar premisa piesei mi s-a părut una extrem de amuzantă, iar dansurile intercalate cu scenete au fost combinația perfectă pentru menținerea atmosferei vesele.