Este unul dintre versurile ei.
Acum peste două decenii era elevă a Colegiului „Mircea” și prima olimpică națională la limba și literatura română pe care acesta o dăduse. În 2000 câștiga o Mențiune la națională, iar un an mai tărziu Premiul al II-lea. A fost redactor-șef al revistei Zări Alb Astre și membru al cenaclului Pătratul literar al CNMB, condus de prof. Mircea Țuglea, iar în perioada studenției membru al cenaclului 314, coordonat de Simona Popescu. După Licența și Masteratul de la Facultatea de Litere din București, două burse de studiu (la Universitatea din Lund, Suedia, și Universitatea din Amsterdan, Olanda), un Doctorat la facultatea bucureșteană pomenită anterior (coordonat de celebrul critic literar Sorin Alexandrescu și având ca temă Dinamica Identitate – Individualitate în cultura vizuală, cu aplicație la film), a fost lector univ. la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității „Spiru Haret” și profesor de limbile engleză și germană în sistemul educațional privat. A lucrat ca redactor și traducător de limba engleză la editurile Polirom, Corint, Curtea Veche și Frontiera. De câțiva ani este psihoterapeut analist jungian la cabinetul individual pe care l-a deschis.

Este vorba despre RALUCA CIOCHINĂ, astăzi o scriitoare confirmată.
O schiță a traseului său în literatură ar suna așa: debut poetic (2002) în Suplimentul de Marți al revistei Observator din Constanța și pe www.marți.ro; debut în proză prin romanul colectiv Rubik (Polirom, 2008); volumele de poezie Greva Tăcerii (2011, Premiul de debut al AFCN) și Ghicește-mi, Păpușa (2015); texte publicate în antologiile de literatură contemporană Poemarți, o antolologie marțolie de Grigore Soitu (2014), Poezie călătoare de Anca Zaharia (2019), Pașii mamelor noastre de Virgil Botnaru (2021) și Pașii taților noștri de Virgil Botnaru (2021). A publicat recenzii și articole în revistele Romania literară, Observator cultural și Litere.
Cum fluviul prezentului își are izvoarele în trecut, iar un analist jungian vorbește cel mai bine despre asta, am rugat-o pe Raluca Ciochină să-și amintească pentru noi de acel timp.
Pentru mine imersiunea în zona literară nu ar fi fost posibilă fără sprijinul și ghidajul profesoarei din liceu, pe care am cunoscut-o în clasa a X-a. Orele de literatură erau fascinante, pentru că am simțit că mi se deschide o nouă lume, foarte diferită de ceea ce cunoșteam până atunci. Având o cultură extraordinară, ne povestea despre mitologie, istorie, psihologie, făcând cu măiestrie legături între domenii. O astfel de lucrare de cercetare în domeniul literaturii comparate am întâlnit abia ani mai târziu, în marile universități ale lumii. La ora de română am auzit de Carl Jung, care în a doua parte a pregătirii mele profesionale mi-a devenit mentor și ghid în cabinet.
La îndemnul profesoarei mele am început să scriu versuri, în liceu, cu mare stângăcie, iar cărțile de mai târziu au apărut după foarte mult timp, în care am modificat și rafinat asiduu. Dintre scriitori contemporani care m-au susținut în promovarea a ceea ce am scris și mi-au dat încredere să continui vreau să-i amintesc pe Simona Popescu, Nora Iuga, Octavian Soviany și Cosmin Perța.
Totuși, cred că la un moment dat s-a produs un declic și am început să scriu ‘pentru mine’, nu ca să citească neapărat cineva. M-a ajutat enorm poezia în procesul de dezvoltare personală, ambele volume fiind, de altfel, dedicate primei mele terapeute. Bănuiesc că poezia este pentru mine produsul unui dialog intern, prin care încerc să înțeleg atât ce e în lumea interioară, cât și ce este în afara mea. Și, bineînțeles, să mă eliberez de niște demoni ai trecutului, care, dacă îi las pe hârtie, parcă nu mai sunt așa de amenințători. Cu multă generozitate, scriitoarea ne-a oferit spre publicare câteva texte din manuscrisul viitorului său volum, Fetița din întuneric. Ne declarăm onorați să cuprindem în paginile Zărilor Alb Astre aceste poezii ale RALUCĂI CIOCHINĂ, prin care autoarea se întoarce la revista pe care cândva a condus-o.
Am nevoie să intervină cineva
între mine şi mine
ca să nu mai fiu singură
în tăcerea care urlă.
* * *
Am simţit că trebuie să scriu ca să pot să trăiesc
şi să ies de sub dărâmături.
Chiar dacă nu scriu din mine tot curg versuri
ca să reuşesc să respir ca să pot să gândesc
ca să am cum să spun
despre cine sunt
despre cum am crescut
despre cum au tăiat din mine bucăţi şi le-au aruncat la câini
despre cum nu am putut ieşi de după porţile de fier
despre cum au zdrobit-o pe bunica os cu os
despre cum am urlat am luptat am învins
despre cum l-am găsit pe Vasilică treizeci de ani mai târziu
despre cum m-am salvat
despre cum te-am avut pe tine şi te-am născut
despre noi despre ce este o familie
despre cum e să fie frumos când iubeşti
cum spunea bunica.
Am reuşit.
* * *
Mama spune că nu aude
fetiţa din întuneric care urlă de durere
până se crapă pământul.
Ea crede că a făcut totul bine
şi vrea să trăiască în linişte.
Mama se plimbă pe malul mării.
* * *
Nu putem să ne ţinem în braţe
şi să desenăm floricele
spui când tot ce aş vrea
e să ajung în burta ta prin buric
şi să rămân pentru totdeauna acolo.
O să fiu foarte tăcută.
* * *
Nu ştiu dacă sunt femeie sau bărbat.
În mine este doar un şarpe
care mă strânge cu putere de gât.
* * *
Mi-e frică să cobor cu tine
prin spatele mesei
ca nu carecumva durerea
să ne zdrobească amândurora
capetele de pereţi.
* * *
Din întuneric îmi cresc ochi de pisică
iar pe spate gheare îmi râcâie pielea.
Jos în camera mamei
bunica încă răsuflă în pat
şi asta îmi este de ajuns.
* * *
Am nevoie de atât de multă iubire
încât îmi ies lacrimi prin piele
când mă ating.
* * *
Mi-au spus că păpuşa blondă
îngropată adânc în mine
nu există
şi atunci am urlat.
* * *
În spatele porţilor de fier
unde unchiul Gabi le ia mieilor gâtul cu satârul
nu cresc flori. Şi nici iarbă.
Cum să fac să nu mă mai simt
în fiecare pui de animal omorât pe rând
în fiecare pui de găină cu capul tăiat
eram eu.
* * *
Mama nu îşi aduce aminte.
Mă întreabă râzând dacă simt durerea
anilor care au trecut.
Eşti un şarpe crescut la sân
îmi spunea ca să mă ţină departe.
Doar moartă poate voi reuşi să o iau în braţe.
* * *
Vreau să fii furioasă
nu ştiu cum să smulg cu dinţii din carnea altuia
şi să scuip.
În mine doarme un copil cu mâna la gură.
Cum îl cheamă? Ţine-mă strâns.

Citește și: Despre Virgil Teodorescu și erotica leopardiană